AALSMEER – Strelitzia reginae. De grote, groene bladeren van Strelitzia brengen het junglegevoel in huis. Deze kruidachtige plant groeit in Zuid-Afrika en kan daar wel tien meter worden. Als woonplanten komen Strelitzia nicolai en Strelitzia reginae het meest voor.
Strelitzia reginae
Paradijsvogelbloem
Strelitzia nicolai
Strelitzia nicolai heeft van onder tot boven XXL blad. Naarmate het blad ouder wordt, krijgt het vaak wat franjes. Strelitzia koop je als bladplant. Hij bloeit pas als hij een paar jaar oud is en al een redelijk formaat heeft, met witblauwe bloemen.
Strelitzia reginae
Strelitzia reginae toont meestal wat meer stengel aan de onderkant en heeft vooral aan de bovenkant een rijke kroon van grote groene bladeren. Ook deze heeft even wat tijd nodig om tot bloei te komen, maar dan heb je ook wat: uit een grijze huls komen schitterende oranje met blauwe bloembladeren die de bijnaam paradijsvogelbloem oplevert: het is net een vogel die uitvliegt.
Kwekerij Holland Strelitzia
Strelizia reginae doet er 3 tot 7 jaar over voordat er bloei optreedt. Bij Holland Strelitzia scheuren ze de planten zodra dat kan. Om een mooie bloei te krijgen. Eerst opstaat er een rechte pen, vervolgens de knik en dan komen uit de rug van de bloem de blauwe tongen. In dat stadium begint het snijden. Eigenaar Roland Duyvesteijn: “In de scheden kunnen wel 7 bloemen zitten. De consument kan een volgende bloem er uit wippen en zo het vaasleven verlengen.”
Biologisch
“Wij proberen zo milieubewust mogelijk te telen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van natuurlijke bestrijders van wolluis. Alles gaat schoon de deur uit, maar in de handel wordt door wisselend op gereageerd, blijft de plat schoon? Vakmensen vinden biologisch een pre, maar de groothandel kan terughoudend zijn.
Het schoonhouden van de plant is echt een fluitje van een cent. Met een beetje groene zeep en spiritus kan je de achterkant van de bladen reinigen en heb je geen last van wolluis. Door deze info mee te geven, hoeven wij ook nooit planten hoeven terug te nemen. Ik denk dat hier de crux zit van milieubewust denken. Biologisch kunnen allemaal ons steentje bijdragen: tot en met de consument.
Wij hebben trouwens voor de naam Holland Strelitzia gekozen, omdat we trots zijn op ons Hollandse product. Holland is toch het sierteeltland bij uitstek!”
Trivia Strelitzia reginae
- Strelitzia is als exotische schoonheid genoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de echtgenote van de Britse koning George III.
- De plant staat voor vreugde en het paradijs, maar ook voor attent zijn en een positieve kijk op het leven hebben.
- Beroemde kunstenaar Georgia O’Keeffe schilderde ‘White Bird of Paradise’ tijdens een verblijf in Hawaii. Het schilderij van een Strelitzia is een van de beroemdste kunstwerken uit de jaren veertig.
Strelitzia stylen
Industriële materialen, uitgesproken kleuren als geel en blauw en krachtige dessins – signaalstrepen, graffiti-motieven – staan Strelitzia goed en passen in de trend die lak heeft aan perfectie. Echt en kunst mengen zich in deze stijl, je bepaalt zelf wat je mooi vindt. De kringloopwinkel zou wel eens een perfecte plek kunnen zijn om een mooie pot voor je Strelitzia te vinden, liefst eentje met een beetje aparte seventies vibe. De combinatie van oud en nieuw is helemaal van nu: niet volmaakt, wel echt.
Verzorging
- Strelitzia staat graag licht tot zonnig.
- De grond mag licht vochtig zijn, nat gaat ‘m te ver.
- Twee keer per maand wat plantenvoeding geven.
- Bladen die niet mooi meer zijn, kun je weghalen.
Woonplant van de maand
De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.
Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Nog meer over de paradijsvogelbloem
– Strelitzia met Pasen op Sint Pietersplein
– Zomer met exoten: Strelitzia, Gloriosa, Anthurium
– Valentijn-kleurentest brengt je tot de beste bloemenkeus
– Pasen: bedankt voor de bloemen