Subtiele Cymbidium – Deze week in de schijnwerpers, cymbidium van cymbidiumkwekerij René van Eijk. De Cymbidium behoort tot de grootste groep planten ter wereld, namelijk de orchidee.

Door Florapodium
Aalsmeer

Subtiele Cymbidium

cymbidium

Orchideeën

Er zijn meer dan 20.000 soorten orchideeën, maar lang niet elke soort is geschikt als kamerplant of snijbloem. Oorspronkelijk komt de Cymbidium uit Nepal, waar deze prachtige bloem in het wild groeit aan de voet van het Himalaya gebergte. In 1900 namen de Engelsen enkele Cymbidiumplanten mee naar Europa om er mee te kruisen.
Tegenwoordig zijn er al meer dan 1.000 verschillende Cymbidiumsoorten het hele jaar rond te verkrijgen. Echter ligt de productiepiek in de wintermaanden.

Lipje

De naam Cymbidium heeft deze bloem te danken aan het boogvormige lipje in het hart van de bloem. Dit lijkt op een bootje, “Kymbos”, in het Grieks. Deze sterke, sierlijke bloem staat symbool voor een gewaardeerde vriendschap. Zeker in China is deze bloem hierom enorm populair.

De kweker en zijn product

Cymbidiumkwekerij René van Eijk is gevestigd op twee locaties met een totale oppervlakte van 35.000m2. Samen goed voor de productie van 375.000 takken Cymbidiums per jaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken van grootbloemige Cymbidium als snijbloem.
Voor het kweken van de Cymbidium gebruikt René van Eijk de nieuwste technieken. Het milieu wordt gespaard door insecten biologisch te bestrijden en het afvalwater wordt gezuiverd en zoveel mogelijk hergebruikt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bouvardia in de schijnwerpers

Naast hun productie van de snij-Cymbidium heeft René van Eijk ook een eigen veredelingsprogramma. Elk jaar worden er nieuwe kruisingen gemaakt. Deze worden geselecteerd op kleur, productie, betrouwbaarheid, bladlengte en algehele kwaliteit. Als een product aan al deze criteria voldoet, wordt dit soort in het assortiment opgenomen en kan het in de markt gezet worden.

bijzondere orchidee

cymbidium

Unieke tussenkleur

In de schijnwerpers deze week: Cymbidium Victoria. Dit is een kruising van de Brownie en de Tracey Red Away. Hierdoor is er een unieke tussenkleur ontstaan die erg mooi te combineren is en ook nog eens goed houdbaar. De bloem is zeer geschikt voor bruidswerk. Zeker als je eens iets anders wilt dan het standaard witte bruidsboeket. Dit jaar heeft René van Eijk zo’n 250 variëteiten tot zijn beschikking. Ze gaan zelfs uitbreiden zodat het er volgend jaar meer zijn.

Verzorging

-De meeste Cymbidiums zullen verkocht worden in een plastic hoes. Verwijder deze voorzichtig.
-Snij vervolgens met een scherp mes een klein stukje van de steel af en zet de bloem in een goede, stevige vaas. Gevuld met lauw/warm water.
-Het is niet nodig om snijbloemenvoedsel te gebruiken.
-Vermijd aanraking met het stempelkapje. Deze is zeer gevoelig, bij beschadiging zal de bloem sneller verwelken.
-Zet de bloem op een tocht- en zonvrije plaats.

Met dank aan Florapodium.