Zonnepanelen en lokale gemeenschappen – Om de klimaatverandering te kunnen bestrijden is het gebruik van duurzame energiebronnen cruciaal. Zonne-energie opwekken is in dit geval een belangrijke manier om deze transitie te kunnen maken en biedt talloze voordelen voor lokale gemeenschappen. In dit artikel zullen we daarom drie voorbeelden geven van gemeenschappen die profiteren van zonne-energieprojecten en die daarom bijdragen aan een zelfvoorzienende toekomst.

Gemeenschapszonneparken

Zonnepanelen en lokale gemeenschappen

Een succesvolle manier om als gemeenschap te genieten van de groene energie van zonnepanelen is via gemeenschapszonneparken. Bij gemeenschapszonneparken investeren bewoners in een groot zonnepanelenproject dat zich bevindt op een centrale plek. Dit kan bijvoorbeeld op een veld of braakliggend gebied zijn. Een voorbeeld van zo een gemeenschapszonnepark is het zonnepark in Lochem in de Achterhoek. Inwoners van Lochem hebben bij dit zonnepark de kans om te investeren in het zonnepark zodat ze gebruik kunnen maken van de opgewekte zonne-energie. De zonne-energie die de zonnepanelen in het park opwekken wordt verdeeld onder de deelnemers waardoor zij lagere energiekosten hebben en ook hun CO2-uitstoot zal afnemen. Zo stimuleren zonneparken niet alleen duurzaamheid, maar ook de sociale cohesie doordat er wordt samengewerkt voor een gemeenschappelijk doel.

Succesvol, zonnepanelen en lokale gemeenschappen

Foto: Mariana Proença, op Unsplash.

Zonnepanelen op gemeenschappelijke gebouwen

Een andere manier om toegang te krijgen tot zonne-energie is door zonnepanelen te plaatsen op gemeenschappelijke gebouwen. Voorbeelden van gemeenschappelijke gebouwen zijn bijvoorbeeld scholen, sporthallen of een buurthuis. Door samen te investeren in zonnepanelen kan iedereen genieten van een aandeel van de opgewekte groene energie en worden er energiekosten bespaard. De besparingen kunnen vervolgens ook worden geïnvesteerd in de gemeenschap door bijvoorbeeld meer groen te planten of door andere duurzame initiatieven. Bovendien functioneren de zonnepanelen op gemeenschappelijke gebouwen als een stimulans voor de bewoners voor verdere adoptie van zonne-energie binnen de gemeenschap. Daarom kan je Sunpower zonnepanelen laten plaatsen om als gemeenschap verder te groeien.

Lokaal eigendom en participatie

Ook lokaal eigendom van zonne-energieprojecten kan een belangrijke rol spelen in het maximaliseren van de voordelen voor gemeenschappen. Een succesvol voorbeeld hiervan zien we in de Duitse stad Freiburg. In Freiburg zijn er namelijk zonne-energieprojecten, ontwikkeld door lokale coöperaties, die in handen zijn van de bewoners van de stad. Het voordeel van deze projecten zien we vooral terug op het financiële vlak, door bijvoorbeeld inkomsten uit de verkoop van elektriciteit. Een andere positieve kant aan deze projecten is dat er meer betrokkenheid en participatie is door inwoners voor de bewustwording voor duurzame energie. Samen investeer je in een groene toekomst.

Fotocredits introfoto: Evgeniy Alyoshin, op Unsplash.