HOUTEN – De branchevereniging van hoveniers en groenvoorzieners zet deze zomer opnieuw een inzamelingsactie op voor taxussnoeisel. Uit het snoeiafval van de Taxus baccata wordt namelijk een stof gewonnen die waardevol is voor de bereiding van medicijnen tegen kanker. Net als vorig jaar gebeurt dat onder het motto: ‘VHG-hoveniers snoeien voor leven’.

 

Taxussnoeisel

Hoveniers snoeien voor leven

Baccatina

De inzamelactie voor taxussnoeisel gaat in het voorjaar van start. Het feitelijke snoeiwerk en het inzamelen van het snoeisel vindt plaats vanaf juni en kan – afhankelijk van het weer – doorlopen tot in september. Het snoeisel moet zo snel mogelijk nadat het is gesnoeid worden verwerkt, omwille van het behoud van de werkzame stoffen. Daarbij gaat het om jonge takjes, alleen het éénjarige snoeisel bevat Baccatine 3. Dertig meter heg levert één kubieke meter jong snoeisel op, dat is genoeg voor één chemotherapie sessie.

VHG-leden kunnen tuinbezitters aanbieden hun Taxushaag te komen snoeien. Het snoeiafval wordt vervolgens verzameld. Elke ingezamelde kilo snoeiafval levert een geldbedrag op. De deelnemende hovenier mag zelf bepalen bij welke inzamelingsorganisatie hij het snoeiafval aanbiedt, bijvoorbeeld bij ‘Taxus voor Hoop’ (voorheen ‘Vergroot de Hoop’) of de ‘Taxustaxi’. Ook is hij vrij in de keuze van het goede doel waaraan hij de opbrengst schenkt, mits dit maar verband houdt met de strijd tegen kanker.

Vorig jaar zamelden de deelnemende VHG-hoveniers meer dan 255 kuub snoeisel in, goed voor evenzovele chemokuren.