Verspilling van bloemen – Online retailer van bloemen Regiobloemist heeft onderzoek verricht onder de aangesloten bloemisten naar wat er wordt gedaan met bloemen die aan het eind van de dag niet verkocht zijn. Heel veel onnodig afval blijkt er niet te zijn. Toch zijn er enkele interessante creatieve oplossingen, zoals kleursappen van bloemen die gebruikt worden voor kleding tot bloemen die aan ouderen worden geschonken.
Verspilling van bloemen
Too good to go voor bloemen
Verspilling van bloemen, is die er eigenlijk wel? Geïnspireerd door Too good to go vroeg mede-eigenaar van Regiobloemist Pascal van Zandvoort zich af hoe dit eigenlijk zit bij bloemen. Van Zandvoort: ”Er wordt best vaak aangenomen dat bloemisten veel bloemen overhouden en daarom aan het einde van de dag weggooien. Reden genoeg om hier eens grondig onderzoek naar te doen. Wat blijkt: 90% van de bloemisten heeft amper bloemen over. Dat valt op en is ook wel een opluchting. Een aantal bloemisten waar wel bloemen overblijven, heeft creatieve oplossingen gevonden.”
Kleursappen
Als er bloemen overblijven bij Pam’s Flowershop te Hilversum wordt dat creatief opgelost. “Wij hebben een dame die de bloemen die niet verkoopbaar zijn, gebruikt op T-shirts of tassen. Door kleursappen van de bloemen te gebruiken, creëert zij een creatief ontwerp. Een innovatieve en vooral originele oplossing om verspilling van bloemen tegen te gaan en bloemen een ‘tweede leven’ te geven.”
Ouderen
Villa Blossom schenkt bloemen die over zijn aan eenzame ouderen en/of (oudere) buren. “We willen hoe dan ook geen bloemen weggooien. Als we bloemen over hebben dan zorgen we eigenhandig dat deze bij mensen terechtkomen die we daar blij mee kunnen maken. Dat geeft wat extra werk maar ook heel veel voldoening.”
Tegen voedselverspilling
De beweging Too good to go is opgericht om voedselverspilling tegen te gaan. Data hebben uitgewezen dat meer dan 1/3 van het geproduceerde eten wordt weggegooid. Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Op die manier zijn in Nederland al 9 miljoen maaltijden gered van de verspilling. In Nederland heeft de app meer dan 2 miljoen geregistreerde gebruikers. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.
Nog meer over bloemetjes en boeketten
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: