Afsluiten van woonverzekeringen – Ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Of heb je deze wellicht al gekocht? Dan komt hier natuurlijk veel bij kijken. Voordat je jouw droomwoning kunt betrekken, moet je bijvoorbeeld ook de nodige woonverzekeringen afsluiten. Zonder woonverzekering is het risico simpelweg te groot. Bovendien zijn sommige woonverzekeringen zelfs verplicht. 

Afsluiten van woonverzekeringen

Gezien dit nog lang niet voor elke verzekering geldt, zien we echter ook dat er genoeg mensen zijn die juist onderverzekerd zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten en welke woonverzekeringen sowieso van pas komen. Maar wat is de beste woonverzekering? Welke zijn verplicht? En waar moet je nog meer aan denken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Opstalverzekering afsluiten 

Wil je een woning kopen? Dan ben je verplicht om ook een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering dekt alle schade aan de vaste delen van het huis. Hiermee wordt het huis beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan inbraak en vandalisme of natuurgeweld zoals storm. Ook bij brand keert de verzekering uit. Het is niet voor niets dat deze verzekering verplicht is. Als je een woning koopt, sluit je meestal ook een hypotheek af. Hierbij geldt de woning als onderpand. Als jij de hypotheek niet meer kunt betalen, weet de bank dat ze het huis kunnen verkopen en zo alsnog hun geld kunnen ontvangen. Dat zorgt ervoor dat zij minder risico lopen.

Maar wat nou als het huis in brand staat en er nauwelijks nog iets van overblijft? In dat geval is het onderpand volledig verdwenen. Een opstalverzekering biedt dan de uitkomst. Deze dekt dan immers de schade. Daarom wil een hypotheekverstrekker altijd dat je een opstalverzekering afsluit. 

Huur je een huis? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Het huis is niet in jouw bezit. De eigenaar van het huis is hier verantwoordelijk voor. 

Kijk niet alleen naar de verplichte verzekeringen 

Als we de woonverzekeringen onder de loep nemen, dan is er eigenlijk maar één verplichte verzekering: de opstalverzekering. Dat betekent echter niet dat andere verzekeringen onnodig zijn. Een goed voorbeeld is de inboedelverzekering. De meeste mensen maken hier wel gebruik van, maar soms wordt het ook vergeten. Met alle gevolgen van dien. Want als er toch schade aan de inboedel ontstaat, dan is het heel fijn als je dit bij de verzekering kunt verhalen. Bovendien kosten deze verzekeringen nauwelijks premie, dus is het zeker de moeite waard om hier eens onderzoek naar te doen. 

Denk ook na over de veiligheid van je woning. lees bijvoorbeeld zit artikel op GroenVandaag: De functie en het belang van kozijnen.

Tips bij het afsluiten van woonverzekeringen

Foto: TierraMallorca, op Pixabay.

Woonverzekering vergelijken 

Wil je een woonverzekering afsluiten? Maak dan gebruik van een vergelijkingswebsite. Op deze sites zie je eenvoudig het totale aanbod en vind je de verzekering die bij jou past. Zo ontdek je snel welke verzekering voor jou de voordeligste keuze is. Je kunt je natuurlijk ook laten informeren bij de bank of een andere verzekeraar. Zo weet je precies waar je aan toe bent, welke kosten je kunt verwachten en wat er precies onder de dekking valt. 

TIP: En wil je dat je huis zijn waarde behoudt, pleeg dan ook regelmatig onderhoud.

Fotocredits introfoto: Mastersenaiper, op Pixabay.