AMSTERDAM – De Bomenstichting heeft recent de Bomen van de Ereklasse geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere topbomen van Nederland een plaats. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van onze provincies bekend gemaakt. In de maand december is Flevoland aan de beurt.

Bomen in jonge provincie

Een Top 10 zit er voor deze jonge provincie nog niet in. Oude exemplaren zijn er nauwelijks in dit nieuwe land en slechts enkele bomen zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Het is dus een Top 8 geworden.

bomen-Groene-kathedraal-Almere

De groene kathedraal
foto: Han van Meegeren

Flevoland

Flevoland bestaat uit drie grote polders. In 1942 viel de Noordoostpolder droog. Oostelijk Flevoland in 1957 en Zuidelijk Flevoland in 1968. In 1986 werd Flevoland de 12e provincie van Nederland. Dit deel van de voormalige Zuiderzee leverde bijna 90.000 ha landbouwgrond op. De landbouw is grootschalig, de percelen zijn efficiënt ingericht, maar hoge, oude bomen zijn er nog schaars. Groei vergt nu eenmaal tijd. In de vruchtbare klei groeien bomen snel. Veel voorkomende soorten zijn de populier, de wilg en de es.

 

hollandse-iepen-urk

Hollandse Iepen in Urk
foto: Ben te Raa

 

Topboom

De Topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze Topbomen vraagt de Bomenstichting aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

 

Top 8 bomen van Flevoland met plantjaar

1. De Groene Kathedraal bij Almere, 1987
2. De Hollandse iepen in Urk, 1920 – 1930
3. Dodoensiep in Almere, 1972
4. Schietwilg in Marknesse, 1940 – 1950
5. Schietwilg in de Noordoostpolder, ± 1942
6. Plataan in Almere, ± 1924
7. Vleugelnoot in Lelystad, ± 1975
8. Japans iepenbos, 1977

Voor meer foto’s en korte beschrijvingen zie de site van de Bomenstichting.

hollandse-iepen-urk

Hollandse iepen in Urk
foto: Ben te Raa

 

Landelijke spreiding

Bij het samenstellen van de Ereklasse per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook lokale grootheden als de Hollandse iepen in Urk en de ‘Groene Kathedraal’ bij Almere.

Het Landelijk Register van Monumentale Bomen: www.monumentalebomen.nl