Valentijn – De laatste week voor Valentijn is voor de internationale bloemensector een van de drukste weken van het jaar. Waar FloraHolland in een normale week circa 50 miljoen bloemen verhandelt, kan dat in de week voor Valentijn oplopen tot wel 100 miljoen bloemen. Rozen en tulpen zijn het meest gewild.

Valentijn

valentijnboeket

Alle kleuren

De traditionele Valentijnkleuren zijn rood en roze, maar ook andere pasteltinten doen het als voorjaarskleuren deze week goed. Tenslotte is Valentijnsdag steeds meer de dag waarop, naast de romantische liefde, met bloemen en planten liefde en waardering in het algemeen wordt geuit. Alle andere kleuren doen het dan ook erg goed.

Rozen voor Fransen en Britten

Valentijn wordt gevierd in heel West-Europa, maar het zijn vooral Fransen, Duitsers en Britten die hun gevoelens van liefde, vriendschap of waardering met een bloemetje bezegelen. Zijn in Nederland en Duitsland ontvangers vooral blij met een fraai gemengd boeket, voor een groot deel van de Fransen en de Engelsen is er maar één echte Valentijnsbloem: de roos.

bron: Royal FloraHolland

valentijn

Heidense feestdag: Lupercalia

Volgens sommige bronnen is Valentijnsdag afgeleid van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Lupercalia wordt gezien als een bloedige, gewelddadige viering, vol van het zoeken van willekeurige partners, dit alles in de hoop om boze geesten en onvruchtbaarheid af te weren. Mannen trokken de naam van een willekeurige vrouw uit een pot, met als doel bij elkaar te blijven gedurende het feest. Dit leidde ook wel tot verliefdheid en een huwelijk. Bron: Wikipedia.

Meer informatie over alle mythes rond Valentijnsdag kun je ook lezen op de Valentijnsite.

Andrea Camasei, Lupercales, Prado Madrid