HONSELERSDIJK – Aflevering 12 van de Tuindersvrouw. Horizontaal zaken doen of verticaal? In dit gebied, het Westland, maar waarschijnlijk is het overal zo, was zaken doen vooral op je eigen stekkie blijven. Je bleef op de hoogte als je met vakgenoten omging. Schoenmaker blijf bij je leest, zo was het: wij kwekers deden het vooral met kwekers.
Tuindersvrouw
Je vooral niet bemoeien met zaken waar je geen verstand van hebt. Dat was de houding. Dat die kan leiden tot tunnelvisie, bedrijfs- en of teeltblindheid, daar stond je nooit bij stil. Ik heb inmiddels begrepen dat die manier van zaken doen: horizontaal genoemd wordt. Je blijft als het ware op je eigen niveau of lijn.
Samenwerken
Maar je kan ook verticaal zaken doen. Van je lijn afwijken dus door ook eens naar andere, onbekende disciplines te kijken. Misschien kunnen kwekers iets opsteken van retailers. En misschien kan je wel samenwerken met andere branches. Samen nieuwe dingen tot stand brengen.
De kans dat je met verticaal zaken doen nieuwe dingen ontdekt, is in ieder geval groter dan wanneer je in de horizontale stand blijft hangen. Bij verticaal zaken doen heb je een bredere blik. je kijkt naar de hele keten waarin je werkt, en niet alleen naar je eigen hokje. Van een bredere blik word je wijzer. Laat ik twee voorbeelden geven van hoe wij met onze Dracaena-kwekerij verticaal aan de slag zijn gegaan.
Plantenmuur
Voor een beurs hebben wij samen gewerkt met een ondernemer die gespecialiseerd is in plantmuren. Dat zijn prachtige systemen, waarmee je planten in de hoogte kan toepassen. Op de beurs hebben wij het resultaat getoond, een plantenmuur vol met Dracaena’s, die wij op die manier nog nooit zo hadden gebruikt. Het was echt een succes. Samen hebben we heel veel belangstelling gehad. Niet alleen op de beurs, maar ook in de vakpers.
Vakbladen
In onze branche zijn er twee belangrijke vaktijdschriften. Wij weten niet beter of het blad Bloemisterij hoort bij ons, want bloemisterij is eigenlijk een ouderwets woord voor tuinderij. Het blad bloemisterij heeft dus niets met bloemisten te maken, maar alles met kwekers. Bloemisten hebben hun eigen blad. Dat heet Bloem en Blad.
Een kweker zoals wij komt dus nooit in Bloem en Blad. Dat wil zeggen, bij horizontaal denken. Bij verticaal denken juist wel. Want waarom zouden bloemisten niet van kwekers kunnen leren en kwekers van bloemisten.
Wij hebben een paar keer geprobeerd om ons verhaal te vertellen in Bloem en Blad. Maar dat lukte nooit. We kwamen er gewoonweg niet in. Maar wat is er in afgelopen maand gebeurd? Precies! Wij mochten ons verhaal nu wel vertellen aan de bloemisten. Dat was echt geweldig. Niet alleen een eer, ook een hele grote wederzijdse kans en zeker inspirerend.
Anders denken
Verticaal denken of anders denken of omdenken, zoals het elders heet, maakt ondernemen alleen maar leuker. Wie van het geijkte pad af gaat, beleeft veel meer, is onze ervaring. En van anderen kan je veel meer leren dan van gelijken. Verticaal zaken doen is niet alleen goed voor onze markt, maar ook voor de consument. Die krijgt ook nieuwe producten en groene mogelijkheden aangeboden.
Tot een volgende keer.
Dit is de 12-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.
Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’.
Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.