OEGSTGEEST – Tuinhuis. Volkstuintjes. Kleine lapjes groen. Bedoeld om stadse arbeiders een zinvolle tijdsbesteding te geven op een stukje grond wat beschikbaar was gesteld door de charitatieve elite.  Zo was het vroeger. De volkstuin als bijdrage van hogere burgers aan het algemeen nut en tegelijk een soort opvoedingsmiddel voor lagere burgers.

Tuinhuis-romantiek

De romantiek van de volkstuin kwam pas later. Toen we de vrijblijvende sensatie ontdekten van het buiten zijn. Heerlijk, die vlucht uit de drukte van de stad. Frisse lucht, vogelgezang en eigen bramen & frambozen binnen handbereik. Een gevoel van terug naar het paradijs. Al was dat paradijs niet veel groter dan een tiental vierkante meters. Maar een postzegel boordevol geluk was het. Inclusief een houten optrekje. Het tuinhuisje, je eigen tweede, tiny house.

Tuinhuis

Voor moestuiniers blijft de populariteit van de volkstuin onveranderlijk. Je eigen groenten en fruit verbouwen wordt ervaren als een dubbelgenot. Als je de luxe van tijd hebt. En dat is voor velen het probleem: we hebben zo weinig tijd.
Maar de behoefte aan een groene leefruimte is er niet minder om. Integendeel. Daarom zoeken we die nu dichterbij. Achter de keukendeur, in onze achtertuin dus. Een fris stukje gras, een border met bloeiende planten en stuiken en ja wel: een tuinhuis.

Luifel

En dan het liefst eentje met een luifel, want het tuinhuis mag dan nog steeds de functie van opslagruimte hebben, het biedt inmiddels ook de gelegenheid om er te verpozen alsof je in vakantieresort zit.
Met een overkapte zitruimte kan je zelfs tot in het najaar in de tuin zitten. Comfortabel, lekker uit de wind en droog. En met een buitenkachel kan je het buitenseizoen nog veel verder oprekken.

tuinhuis

Eigen ontwerp

Bij specialisten zoals Lugarde is het mogelijk om zelf een tuinhuis met luifel samen te stellen. Dat doe je gewoon vanuit je stoel, digitaal, met behulp van de zogenoemde 3d configurator. Best handig, zo’n op maat te maken tuinhuis waar je jaren plezier kan hebhben.
Voor dat lange termijn genieten is het wel verstandig om bij aanschaf naar de houtkwaliteit te informeren en te kijken naar de uitvoering van bijvoorbeeld deuren en ramen. Driepuntssluitingen en dubbelglas. Dat soort zaken. Let op: dit zijn geen details. Kies voor een degelijke afwerking. 

Nu de kleur nog

Als aan alles gedacht is, hoef je je alleen nog maar druk te maken om de kleur. In welke tint beits je het hout? Ook daar zijn genoeg opties. Wikken, wegen en overleggen. Maar als ook dat besluit is genomen, dan ben je er, in je eigen Hof van Eden. Je hoeft er je huis niet voor uit.

Info

amstelglorie, jan wolkers

Wie meer wil weten over de gelukzaligheid van een volkstuin, lees Amstelglorie van Jan Wolkers.

Wil je tuinhuizen bekijken in een natuurgetrouwe omgeving, bezoek dan eens Appeltern, het meest uitgebreide tuinideeënpark van Nederland.