Tulpendag 2018 – Met een reusachtige pluktuin vol tulpen op de Dam in Amsterdam is zaterdag 20 januari 2018 een nieuw snijtulpenseizoen van start gegaan. Tienduizenden mensen stonden in de rij om gratis een bosje tulpen te plukken.

Tulpendag 2018

tulpendag

Het nieuwe snijtulpenseizoen

Ook België beleefde dit jaar voor het eerst Nationale Tulpendag met een pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen. In Duitsland is het nieuwe seizoen gevierd met een tulpenfietstour door Berlijn. Arjan Smit, voorzitter van Tulpen Promotie Nederland: “Wij zijn als collectief van Nederlandse tulpenkwekers bijzonder trots dat dit jaar onze buurlanden Tulpendag met ons mee vieren.”

Tulpen uit Amsterdam

Speciale gast op de Dam was actrice Anneke Sluiters, hoofdrolspeelster uit de romantische film Tulipina. Nadat Sluiters de nieuwe dvd van Tulipani presenteerde, opende zij de pluktuin samen met Lisa Smit, Tulpenmeisje 2018 en Arjan Smit, voorzitter van Tulpen Promotie Nederland (TPN).

het startschot op de dam

Arjan Smit, Anneke Sluiters en Lisa Smit openen de pluktuin

Pluktuin

Het massaal aanwezige publiek plukte daarna naar hartenlust tulpen in de tuin die dit jaar in het teken stond van ‘Romantiek’. Arjan Smit: “Het is geweldig om te zien dat Tulpendag in amper zeven jaar is uitgegroeid tot een dag waar het hele vak naar uit kijkt en actief op inspeelt. Bloemisten, tuincentra en supermarkten hangen bijvoorbeeld feestelijke tulpenvlaggetjes in de winkel, organiseren workshops en zetten de tulp centraal op sociale media.”

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulp Prinses Amalia Catharina schittert op Tulpendag

grandioos plukken

België

Behalve in Nederland vierden ook België en Duitsland de start van een nieuw tulpenseizoen. In navolging van de Nederlandse tulpenbroeiers legden ook Vlaamse kwekers een pluktuin aan op het Koningin Astridplein in Antwerpen, pal voor het centrale treinstation. Tv-presentatrice Tiany Kiriloff opende om 13.00 uur de tuin. Het massaal aanwezige publiek plukte vervolgens ondanks de regen vrolijk een bosje tulpen voor thuis.

tulpendag in Berlijn, © www.david-biene.de

tulpendag in Berlijn, © www.david-biene.de

Duitsland

Duitsland vierde Tulpendag in Berlijn met een mobiel tulpentuintje dat door de stad heen fietste.

Derde zaterdag in januari

Sinds 2012 legt TPN op de derde zaterdag van januari een reusachtige pluktuin aan op de Dam in Amsterdam om Nederland (en de rest van de wereld) te attenderen op de start van een nieuw snijtulpenseizoen.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van alle tulpenbroeiers in Nederland, A&P Flowers, Mantel VOF, H&M Flowers BV, Hobaho en de tulpenveredelaars Hybris, Remarkable Tulips en Vertuco.

Vrijwilligers

Zij worden gesteund door vele vrijwilligers en organisaties als Varga Beemster Transport, De Wit Transport, Van Straalen De Vries Transport, Royal Floraholland, Bloemenbureau Holland, gemeente Amsterdam, NBTC Holland Marketing, Noordwijk Marketing, NOVASOL en Keukenhof .

Meer over Tulpendag

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Flora Munster is tulpenprinses 2019

Quinty Trustfull krijgt eigen tulp op tulpendag

en nog veel meer…

Zie voor voorgaande nationale tulpendagen GroenVandaag: Nationaal feest van de Tulp.