ROTTERDAM/AMSTERDAM – Groene stadswinkels vergroten het besef dat groen in onze directe leefomgeving belangrijk is. Op diverse plaatsen in Nederland heeft dit geleid tot bijzondere initiatieven. Vooral opmerkelijk is de vestiging van nieuwe groene winkels in het hartje van de stad. 

Stadswinkels

GroenVandaag wil er twee uitlichten. Stek in Rotterdam en De Balkonie in Amsterdam.

Stek in Rotterdam
Door de ondernemers omschreven als het kleine tuincentrum midden in Rotterdam. Het is een initiatief van 6 groene professionals met ieder hun specifieke ervaring en achtergrond. Volgens de website delen zij graag hun liefde voor planten om de wereld een stukje mooier te maken.

We vonden dat het hart van Rotterdam iets miste. Een plek waar mensen zonder auto terecht kunnen om hun directe woonomgeving te vergroenen. Een plek om inspiratie op te doen en kennis te delen. Een plek waar je tips en advies kunt krijgen over planten, onkruid, groente verbouwen, composteren en ook over het starten van een buurttuin op dat ene braakliggende stukje grond. Die plek is STEK geworden!

De-Balkonie_Amsterdam

De Balkonie in Amsterdam
Dit voorjaar werd in Amsterdam De Balkonie geopend. Een groene buurtwinkel voor mensen die geen tuin maar wel een balkon hebben. Eigenaresse Frederieke Joppen over haar initiatief:

Het viel me op dat tuincentra vooral gericht zijn op mensen met een tuin. Er zijn bijna geen producten voor mensen met een balkon, terwijl in Amsterdam bijna niemand een tuin heeft. Daarnaast zijn de meeste tuincentra ook buiten de stad, terwijl je soms maar een paar plantjes nodig hebt voor je balkon. Dit vond ik jammer, want ik geloof dat een eigen stukje groen in de stad een blijer mens van je maakt. Zo was het idee voor De Balkonie ontstaan.

Joppen is druk doende haar concept door te ontwikkelen, bijvoorbeeld met story-telling door haar klanten te informeren over planten en de rol die groen speelt op het gebied van gezondheid en welzijn. Samen met een slijter heeft ze een balkonwijn van de week ontwikkeld.

Stek de stadstuinwinkel, Nieuwe Binnenweg 195b, 3021 GA Rotterdam
De Balkonie, Jan Evertsenstraat 90, 1056 EG Amsterdam