Veilig wifi – Lekker in het zonnetje in de tuin werken. Dat willen we steeds vaker. Maar vaak blijkt het niet heel praktisch, omdat de verbinding in de tuin niet geweldig is. Je kunt bijvoorbeeld niet even fijn een serie op Netflix kijken, omdat de verbinding in de tuin daar niet stabiel genoeg voor is. Daarom kun je verschillende manieren gebruiken om te zorgen dat je ook in de tuin prima beschikking hebt over wifi. Maar het is wel belangrijk dat je dan ook nadenkt over de veiligheid. Veilig wifi dus, anders kunnen anderen ook inloggen op je wifi in de tuin en is het mogelijk om je belangrijke gegevens te ontfutselen.

Veilig wifi

In de tuin internetten

In de zomer zitten we niet graag binnen. De zon schijnt in Nederland tijdens de zomers niet zo uitbundig als in zuidelijk Europa, wat betekent dat we het er massaal even van willen nemen als de zon hoog aan de hemel staat. Lekker op de laptop in de tuin werken of even met de tablet in de hand op Facebook kijken. Maar vaak is dat in de praktijk lastiger dan gedacht. Want wifi, veilig wifi, in de tuin is veelal gebrekkig. Daardoor kun je niet goed kijken naar je favoriete serie op Netflix, omdat de verbinding regelmatig weg valt. Je kunt dan de 4G-verbinding van je mobiele provider gebruiken, maar het is ook mogelijk om het wifi-signaal in de tuin te verbeteren.

veilig wifi

Hoe goed is het bereik van je huidige router?

De meeste huishoudens hebben de huidige router geïnstalleerd in de meterkast. Vaak geïnstalleerd door de aanbieder van het mobiele internet. Het nadeel van deze routers is, is dat ze niet een al te groot bereik hebben. Daardoor heb je soms met moeite bereik op zolder en kun je werken in de tuin wel vergeten. Het is vaak de router die roet in het eten gooit, omdat het geen gebruik maakt van de laatste technieken zoals MU-MIMO.
Met MU-MIMO is het mogelijk om met meerdere apparaten tegelijk ‘te praten’. Beamforming zorgt ervoor dat het signaal bij alle apparaten (dus ook in de tuin) terecht komt. Helaas ondersteunt niet iedere router dat.

Je kunt er daarom voor kiezen om een andere, krachtigere en modernere router aan te schaffen. Het nadeel is wel dat dit het probleem niet oplost als je in een huis met veel muren woont. Er gaat door al deze muren zoveel signaal verloren, dat de ontvangst in de tuin slecht blijft. Daarom kun je er ook voor kiezen om een Access Point te installeren.

wifi in de tuin

Een Access Point installeren in de tuin

Een Access Point is een apparaatje wat er speciaal voor bedoeld is om het signaal op een plek te verbeteren en te verspreiden. Een Access Point kun je doorgaans draadloos installeren. Maar dat is vaak een nadeel. Als je met je smartphone of tablet al bijna geen bereik hebt met het draadloze netwerk van de router, zal een draadloze Access Point weinig verbetering brengen. Daarom kun je kiezen voor een PoE Access Point. Dit is een apparaatje waarmee je zowel de stroom als het internet over een internetkabel laat lopen. Deze internetkabel trek je dan naar buiten en steek je in de Access Point. Op die manier is er bekabeld internet. De Access Point verspreidt het goede signaal over de rest van de tuin, zodat je altijd op volle sterkte en snelheid kan internetten in de tuin. Je hebt dan geen extra kabels nodig voor je laptop of tablet. Je kunt gewoon inloggen op het draadloze internet van je Access Point via wifi.

Gardena was een voorloper als het aankomt op digitaal tuinieren, bijvoorbeeld met het automatisch atwergeven en de robotgrasmaaier.

tuinieren met mobieltje

Denk na over de veiligheid van je wifi

Het lijkt daardoor alsof het probleem al is opgelost. Maar dat is niet altijd het geval. Door een Access Point in de tuin te zetten, word je ook kwetsbaarder voor hackers. Als je de beveiliging van de Access Point niet op orde hebt, is de kans groot dat anderen ook in kunnen loggen en mee kunnen kijken met wat je op het internet aan het doen bent. Daarom is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest. Bovendien kun je door gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN) alle dataverkeer versleutelen. Daardoor is het bijna onmogelijk om je internetverbinding af te luisteren. Dankzij een VPN krijg je een ander IP-adres en kun je genieten van volledige anonimiteit op het internet.

Veilig wifi surfen met VPN.

Oude router als Access Point in de tuin gebruiken?

Als je nog een oude router hebt liggen, kun je deze vaak in ‘bridge mode’ zetten, zodat je deze als Access Point kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat oudere routers vaak niet meer de laatste software updates krijgen. Daardoor kan de beveiliging ernstig te kort schieten. Daarom raden we aan om zeker bij oudere apparatuur een VPN in te schakelen, zodat je zeker weet dat je online genoeg privacy hebt en je internetverkeer niet afgeluisterd kan worden.

Fotocredits
– introfoto: Rohit Tandon, op Unsplash.
– foto 2: Perfecto Capucine, op Unsplash.
– foto 3: Joshua Hurzeler, op Unsplash.
– foto 4: Kelly Sikkema, op Unsplash.