Bloemenmeisjes van Pennings – De bloemenmeisjes van Pennings uit Noordwijkerhout zwieren boven het rijk bloeiende veld narcissen van hun vader Rik. Speciaal voor vandaag staat er een schommel in het land, de meiden kijken al zwierend rond op de vele soorten narcissen die in bloei staan. Het is lente!

Bloemenmeisjes van Pennings

Narcissen

Op dit moment staan er in Nederland miljoenen bloembollen in bloei. Narcissen zijn de voorbode van de lente en bloeien al vroeg. Het bloeiseizoen van de lentebloeiers, waaronder ook tulpen en hyacinten, loopt nog tot begin mei. In de zomer worden de bloembollen gerooid en geëxporteerd over de hele wereld.
Nu toveren ze kilometerslange prachtige kleuren in het landschap, waar toeristen uit de hele wereld gretig op afkomen.

Bloembollen

De narcissenteelt in Nederland, in totaal 1500 hectare, concentreert zich rond Lisse en de kop van Noord-Holland. In Nederland staat in totaal 15.000 hectare bloembollen.

De bloemenmeisjes van Pennings zwieren nog even verder, terwijl hun vader narcissen plukt voor shows op Keukenhof en de narcissen controleert op kwaliteit.

narcissen

Vrolijke klassieker

•Narcis groeit en bloeit al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond.
•Narcis-op-pot in een keramieken kan zetten en je hebt eigenlijk een boeket-op-pot.
•De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ultieme lentebode staat volop in bloei

•Met de gele exemplaren maak je het huis makkelijk en snel mooi voor Pasen (27 maart): ze zijn verkrijgbaar van zacht romig tot knalgeel.
•Potnarcissen zitten vaak met drie bollen in één pot, onder het motto ‘alle goede dingen bestaan uit drieën’.
•Narcis is de nationale plant van Wales. De bloem bloeit er weelderig in het wild.
•Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Viooltjes, want het is weer voorjaar

Bloeitijd

Narcissen zijn typische lentebloemen, maar de bloeiperiode van narcissen is afhankelijk van de soort en variëteit, locatie en klimatologische omstandigheden. Over het algemeen bloeien narcissen in het voorjaar, meestal van maart tot en met mei. Het hoogtepunt van de bloei is in april. Er zijn ook vroegbloeiende soorten, die soms al vanaf februari in bloei staan.

bron: www.mooiwatplantendoen.nl