Vogelflixen – Elke ouder met jonge kinderen krijgt ermee te maken: strijd over schermtijd. Speciaal voor de Nationale Tuinvogeltelling introduceert Vogelbescherming Nederland ‘Vogelflix’. Met een speciale sticker verandert elk raam in een scherm waar ouders hun kinderen wél zo lang mogelijk voor willen zetten.

Vogelflixen

Beperken van schermtijd grote uitdaging

Tablet, telefoon, tv, laptop: kinderen staren steeds vaker en langer naar schermpjes. Dat dit negatieve effecten kan hebben op hun ontwikkeling is inmiddels duidelijk. Maar schermtijd inperken is lang niet zo eenvoudig. Uit onderzoek van Kids Care & Commerce (2021) blijkt dat zelfs vier op de tien ouders het beperken van schermtijd de grootste uitdaging in de opvoeding vindt.

huismus eerste

huismus, meest getelde tuinvogel in 2022

Elk raam verandert in een scherm

Een oplossing komt uit onverwachte hoek: Vogelbescherming Nederland introduceert Vogelflix, een alternatief ‘scherm’ waar geen strijd aan te pas hoeft te komen. Hanne Tersmette, boswachter en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland: “Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling kijkt heel Nederland elk jaar door het raam om een half uur vogels te tellen. Toen dachten we: wat als we daar nou een scherm van maken?”

De Nationale Vogeltelling is voor veel Nederlandse een geliefde traditie. Sommige tellers slaan geen jaar over en zijn elke tuinvogeltelling weer paraat..

Huismus

Wist je dit… De huismus staat bijna elk jaar op nummer 1 tijdens de landelijke tuinvogeltelling, maar toch gaat het niet goed met deze vogel. Daarom is 2024 het Jaar van de Huismus.

Leuk voor kinderen

Daarom heeft Vogelbescherming een speciale sticker gemaakt, waarmee elk raam verandert in een echt scherm. Tersmette: “Niet Netflixen, maar Vogelflixen! Dat klinkt misschien als een grap. Maar in je tuin of op je balkon is een hoop leuks te zien. En daar kunnen kinderen onbeperkt naar kijken zonder risico op schadelijke gevolgen, zoals hoofdpijn of zelfs bijziendheid. Sterker nog: we weten dat het kijken naar de natuur, en in het bijzonder naar vogels, mensen bewezen gelukkiger maakt.”

Nationale Tuinvogeltelling 2023

Vogelflixen wordt gelanceerd tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 27, 28 en 29 januari. Tersmette: “Vogelflixen kan natuurlijk altijd, maar we hopen dat dit scherm ervoor zorgt dat meer jonge gezinnen mee gaan tellen. Want los dat wij die gegevens hard nodig hebben om de vogels in ons land te blijven beschermen, is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om als gezin te doen.”

De Vogelflix-raamsticker is gratis, zolang de voorraad strekt.