Voorlente – De wintermaanden zijn niet ieders favoriet. Het woord winterdepressie valt nogal eens. Kou en gebrek aan zonlicht spelen parten. Een winterdepressie zegt iets over onze mentale toestand, terwijl zomerdepressie een meer klimatologische betekenis heeft. Kortom: in de winter zetten we ons schrap in verlangen naar de lente en nog warmer, de zomer.

voorlente bol-op-pot

Voorlente

Bol-op-pot

Dat verlangen naar de lente is zo sterk, dat we er ook woord voor hebben als er nog geen lente is: voorlente. Voorlente duidt ook op een mentale toestand. Hoewel het weer er nog niet echt aanleiding toe geeft, ligt onze gevoelstemperatuur al een stukje hoger. Als stokstaartjes speuren we naar de eerste sneeuwklok, narcis en crocus.
Eigenlijk is voorlente ook een seizoen. De periode tussen grijs en groen. Als de toverhazelaar bloeit, en de katjes en de elzen. Die periode helpen we graag met bol-op-pot. Het zijn de voorgetrokken bolletjes die kleur geven aan de voorlente.

voorlente bol-op-pot

Vroege voorjaarsbrengers

Tulpen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten zijn nu volop verkrijgbaar in allerlei soorten. Eigenlijk bloeien deze vrolijke voorjaarsbollen pas in de lente in de tuin. Maar voorgetrokken kun je al genieten van deze vroege voorjaarsbrengers.

Het zijn bloembollen die in een pot met potgrond zijn gezet en op het punt staan te gaan bloeien. Afhankelijk van de warmte in je huis, bloeien ze tot wel drie weken. Per dag kan je zien hoe de bol-op-pot zich transformeert tot een uitbundige en kleurrijke bloem.
Bollen-op-pot hebben weinig verzorging nodig. Zet ze op een lichte plek en geef ze af en toe een beetje water.

voorlente bol-op-pot

Het in een warme kas in bloei trekken van bloembollen wordt broeien genoemd. Elk najaar worden de bloembollen in potten gezet. Met aandacht en vakmanschap worden ze verzorgd en gekweekt. Zodra ze beginnen te groeien, gaan ze snel naar de winkel en tuincentrum.

Leuke weetjes

– Zet bollen-op-pot niet dicht bij de fruitschaal, want dat zorgt ervoor dat de bloemen sneller verouderen.
– Wist je dat bollen-op-pot eigenlijk helemaal geen potgrond nodig hebben? Alle voeding zit al in de bloembol. Je kunt dus prima de aarde van de bol afspoelen en deze in een vaas met water zetten.
– Bollen-op pot kunnen heel goed tegen een paar graden vorst. Wees dus niet bang om ze op een wat koudere plek zoals de (balkon)serre neer te zetten.

Meer informatie over bolbloemen? Kijk dan op www.ilsysays.com.

Foto-credits: iBulb