Huisparasieten – Huisparasieten zijn verschillende soorten ongedierte die zich in ons huis kunnen nestelen en overlast veroorzaken. Zwarte beestjes die zich voeden met menselijk bloed, zich tegoed doen aan onze voedselvoorraad en ook nog eens onze spullen beschadigen. Huisparasieten zijn er in soorten en maten.

Wat kun je doen tegen huisparasieten?

Foto: CDC, op Unsplash.

Huisparasieten

Zilvervisjes

Zilvervisjes voeden met zetmeelrijke materialen, zoals boeken, behang en kleding. Ze gedijen goed in vochtige omgevingen, zoals badkamers en kelders.

Fruitvliegjes

Huisvliegen en fruitvliegen kunnen ziekteverwekkers verspreiden door op ons voedsel en inboedel te landen. Fruitvliegen worden aangetrokken door rijpend fruit en ander voedsel dat begint te rotten.

Luizen

Luizen zijn parasitaire insecten die zich voeden met bloed van mens en dier. De luizenfamilie kent verschillende leden, zoals hoofdluizen en schaamluizen. Luizen veroorzaken jeuk en irritatie en verspreiden zich razendsnel.

Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die zich ook voeden met het bloed van huisdieren en mensen. Ze worden meegebracht door katten en honden, en kunnen een ware plaag zijn.

Bedwantsen

Bedwantsen voeden zich ’s nachts met menselijk bloed en veroorzaken huidirritatie. Ze verstoppen zich in matrassen, beddengoed, meubels en scheuren in muren en vloeren. Bedwantsbeten veroorzaken jeuk en huidirritatie.

De mate van overlast door huisparasieten wordt bepaald door klimaat, hygiëne en de aanwezigheid van voedsel. Over het algemeen zijn huisparasieten het meest actief en hinderlijke aanwezig in het warme en vochtige seizoen, de periode van hun voortplanting.

Wat kun je doen tegen huisparasieten?

Foto: No Revisions, op Unsplash.

Bestrijden van huisparasieten

Wat kun je tegen huisparasieten doen?

 1. Reinigen
  Maak de besmette ruimtes grondig schoon. Stofzuig alle tapijten, meubels, kieren en spleten. Verwijder de zak na het stofzuigen direct en gooi hem buiten in een afgesloten vuilniszak. Was alle beddengoed, kleding en stoffen op hoge temperatuur. Stoomreiniging is ook een optie. En vergeet niet te ventileren en te luchten.
 2. Bestrijdingsmiddelen
  Gebruik biologische insecticiden die specifiek zijn ontworpen om deze parasieten te bestrijden. Tea tree olie, lavendelolie, neemolie en eucalyptusolie kunnen helpen tegen bedwantsen, vlooien en luizen. Verdun de oliën in water en breng ze aan op besmette gebieden of gebruik ze in een spuitfles om oppervlakken te behandelen.
 3. Beddengoed- en matrasbeschermers
  Gebruik speciale beddengoed- en matrasbeschermers die bedwantsen, vlooien en luizen kunnen weren.
 4. Professionele ongediertebestrijding
  In het ergste geval, als de plaag niet onder controle is te krijgen, is het raadzaam zijn om professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

Bestrijding van huisparasieten is vaak een langdurig proces. Het is essentieel regelmatig te controleren op nieuwe besmettingen en besmettingsplekken vooral te blijven reinigen.

Fotocredits introfot: Stux, op Pixabay.