Bladluis in je tuin – Ze komen met een kleine groep. Maar, ze vermenigvuldigen zich razendsnel. Voordat je het door hebt, zitten je planten volledig onder de bladluis. Dit merk je al snel aan opgerolde bladeren en aan bladeren vol met gele plekken.

Bladluis in je tuin

Merk je dit ook op bij de planten in je tuin? Dan kun je er zeker van zijn dat de bladluizen de planten in hun macht hebben gekregen. Jij bent nu aan zet. Aan zet om de bladluis op de best mogelijke manier te bestrijden.

De beste tip hiervoor is een vrij eenvoudige tip: zet larven van lieveheersbeestjes in. Dit is het beste bestrijdingsmiddel tegen bladluis gebleken. Met de larven van lieveheersbeestjes geniet je van veel gemak, een snelle bladluis bestrijding én van een milieuvriendelijke oplossing.

Wat zijn bladluizen precies?

Bladluizen zijn minuscule beestjes die je amper met het oog ziet. Deze beestjes nestelen zich in planten en vermenigvuldigen zich razendsnel. Binnen één nacht/dag wordt een bladluizenkolonie ongekend uitgebreid. Het gevolg laat zich al raden: de planten in je tuin worden het slachtoffer van de bladluis. De luizen nestelen zich in de plant en richten schade aan de plant aan. Om hier iets tegen te doen, kun je niet om de larven van lieveheersbeestjes heen.

bladluizen in je tuin

foto: viktor talashuk, op unsplash

Wat zijn larven van lieveheersbeestjes?

Zodra een lieveheersbeestje geboren wordt, zit hij in de eerste levensfase. In deze fase is hij een zogeheten larve; het lieveheersbeestje is dan één millimeter groot. Ondanks dat het lieveheersbeestje zo klein is, heeft het al behoorlijke honger. Een larve lieveheersbeestje is in staat om 100 bladluizen op één dag op te eten. Laat je zo’n 100 larven in de buurt van een bladluizenkolonie los? Dan eten deze larven 10.000 bladluizen op één dag op. Je bent hiermee dus snel af van de vervelende plaag van bladluizen.

Waarom voor larven van lieveheersbeestjes kiezen?

Ga je via internet op zoek naar een gerichte oplossing tegen bladluizen? Dan kom je tal van producten, hulpmiddelen en chemische producten tegen. Het belangrijkste is dat je de chemische producten links laat liggen. Deze producten werken mogelijk wel tegen bladluis, maar zijn wel schadelijk voor mens, dier, plant en bodem.

In plaats daarvan kies je beter voor de larven van lieveheersbeestjes (engels: ladybird). Met deze larven geniet je van meerdere voordelen:

  • Razendsnelle verwijdering van de bladluizen. De larven zijn in staat om de bladluizen razendsnel op te eten. Binnen mum van tijd geniet je hierdoor weer van fraai bloeiende planten in je tuin.
  • Natuurlijk middel. Bijkomend voordeel is dat de larven van lieveheersbeestjes een 100% natuurlijk hulpmiddel zijn. De larven zijn de natuurlijke vijand van de bladluis, waarbij het recht van de sterkste zegeviert. In alle gevallen winnen de larven deze strijd van de bladluizen.
  • Je hoeft er zelf geen moeite voor te doen. Het enige dat je moet doen, is de larven in de buurt van de bladluizen uit te zetten. Nadat je dat gedaan hebt, kun je op de kracht van de larven van lieveheersbeestjes rekenen.
  • Prima oplossing voor de lange termijn. Met de larven van lieveheersbeestjes ga je de aanwezigheid van bladluis op de korte termijn tegen. De larven groeien echter uit tot volwassen lieveheersbeestjes; ook de volwassen lieveheersbeestjes zijn gek op bladluis. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bladluizen binnen mum van tijd weer op de planten in je tuin zitten.

Al met al zijn de larven van lieveheersbeestjes een geweldige oplossing tegen bladluis. Het is een 100% natuurlijke oplossing, de larven werken onwijs efficiënt en de larven vermenigvuldigen zichzelf ook nog eens. Dit komt de snelheid van het bestrijden van de bladluis alleen maar ten goede.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag:Boekentip: Tuindieren verrassend vlakbij

schadelijke bladluizen

foto: mauro Pilon, op Unsplash

Hoe kun je larven lieveheersbeestjes gebruiken?

Ten eerste is het zaak om de juiste larven lieveheersbeestjes te kopen. Koop alleen larven die geschikt zijn voor het bestrijden van bladluis. Ten tweede is het zaak om een keuze te maken tussen twee ‘uitzetmogelijkheden’:

  • Je kunt de larven lieveheersbeestjes zelf naar de bladluis toe laten lopen. In dat geval moet je de verpakking met een laagje van de papiersnippers op maximaal 20 centimeter van de bladluizenkolonie ophangen. De larven lieveheersbeestjes zijn in staat om deze afstand zelf af te leggen.
  • Je kunt de larven zelf bij de planten plaatsen. Dit moet je met de hand doen en moet vrij nauwkeurig gebeuren. Je wilt immers wel dat de larven lieveheersbeestjes op de juiste plek uitgezet worden.

Bestel je de larven lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Besef dan goed dat je levende beestjes geleverd krijgt. Dát betekent dat je de beestjes zo snel mogelijk uit zou moeten zetten bij je planten.