Zonnepanelen op je autoafdak – Het is misschien niet direct een voorbeeld van geniale vindingrijkheid, zonnepanelen op je carport, maar slim blijft het. Onder je eigen overdekte parkeerplaats je auto opladen met eigen opgewekte energie. Een financieel voordeel en een bijdrage aan een duurzamer leven.

Zonnepanelen op je autoafdak

Een carport met zonnepanelen, je ziet het vaker en dat is niet voor niets. Hoe praktisch wil je het hebben?

Optimaal gebruik van de ruimte

Sinds de opkomst van zonnepanelen is een dak meer dan een constructie om water buiten te houden, het is een heuse energiecentrale. Hetzelfde geldt voor een carport met zonnepanelen. Een carport beschermt je auto tegen regen, wind, sneeuw en hagel, wat de levensduur verengt, en je produceert ook nog eens zonnebrandstof die niets kost.

Financieel voordeel

Dat geldelijk voordeel moet je niet onderschatten. Autorijden is niet goedkoop. Benzineprijzen van onder de 2 euro per liter behoren waarschijnlijk tot het verleden. Gratis energie is lonend, niet alleen om aan je behoefte van mobiliteit te voldoen, de stroom kan ook benut worden voor andere zaken, zoals voeding voor elektrisch tuingereedschap.

Zonnepanelen op je carport

Woningwaarde

Met een energie-opwekkende carport verhoog je ook nog eens de waarde van je woning. De faciliteit blijft tot aan een eventuele verkoop van je huis een aantrekkelijke troef.

Milieuvriendelijk

Door gebruik te maken van zonne-energie doe je mee aan de vermindering van de CO2-uitstoot; jouw bijdrage aan het bestrijden van klimaatverandering. Psychologisch geeft dat een goed gevoel, terwijl deze vorm van duurzamer leven je niet beperkt in je doen en laten.

Extra werkplek

Met een beetje creativiteit kan je een carport ook benutten als een buitenwerkplaats. Een grote open ruimte waar je je gang kan gaan als er in en rond het huis geklust moet worden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zonnepanelen en een duurzamere toekomst

Outdoor entertainment

En voor de kleine en grote kinderen is het een perfecte paraplu voor outdoor entertainment. Zeer geschikt voor feesten en partijen of het kijken naar EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Gepaste verlichting, beeld & geluid, comfortabel zitjes, een buitenkeuken en je zal ervaren dat het buitenleven nog nooit zo aangenaam is geweest.

Overdekte moestuin

Heb je overschot een overdekte carportruimte, dan kan je zelfs overwegen om onder het dak je groen een plekje te geven. In voor- en naseizoen voor moestuinachtige zaken en verticaal tuinieren en in de winter als een oranjerie waar je minder winterharde potplanten kunnen gedijen.

Een carport met zonnepanelen. Om een bekende voetbaltrainer aan te halen: Ben jij nu zo slim of is de rest…