Welke zonnepanelen – De enorm gestegen energiekosten hebben er voor gezorgd dat de vraag naar zonnepanelen stijgt. Over het waarom van zonnepanelen hoeven we dan ook niet zo lang te spreken. Je eigen energie opwekken betekent serieus besparen op je energierekening. Daarbij is zonne-energie duurzaam, omdat het je helpt je CO2 uitstoot terug te dringen. Bovendien betekenen zonnepanelen een waardevermeerdering van je woning, omdat ze zorgen voor een gunstiger energielabel. De vraag is dus niet waarom je ze moet nemen, maar welke.

Welke zonnepanelen

De meest voorkomende panelen zijn gemaakt van silicium. Deze panelen worden kristallijn genoemd; panelen die je tegenwoordig in vrijwel elke straat op daken gemonteerd ziet. Flexibele of dunne-film zonnepanelen bestaan ook. Die zijn buigzaam, gemakkelijker te monteren, goedkoper, maar leveren ook minder rendement.

Bij silicium panelen zijn de achter- en voorkant van glas. Deze panelen hebben een lange levensduur en laten minder vocht en vuil door.

Compleet pakket

Zonnepanelen koop je niet los, maar zijn onderdeel van een pakket, want behalve panelen heb je ook nog andere zaken nodig, zoals een omvormer die zonne-energie omzet in bruikbare stroom en je energieproductie in de gaten houdt. Soms heb je ook optimizer nodig. Een optimizer zorgt ervoor dat de energieopbrengst van elk paneel afzonderlijk maximaal wordt gebruikt. Omdat voor je eigen energie-opwekking dus best wat komt kijken, werken aanbieders met zorgvuldig samengestelde pakketten. Een voorbeeld is een zonnepanelen set van NL-zonnepanelen. Met zo’n pakket heeft de specialistische leverancier al veel denk- en voorwerk heeft gedaan.

Een paneel bevat fotovoltaïsche cellen die zonlicht via een omvormer omzet in elektriciteit die we in huis kunnen gebruiken.

duurzame energie

Hoeveel energie heb ik nodig?

Belangrijk is om te bepalen hoeveel energie je nodig hebt en dus wil opwekken. Daar is een rekensom voor.

Het vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in (kilo)Wattpiek (kWp). In Nederland mag je als vuistregel nemen dat 1 Wattpiek jaarlijks 0,9 elektrische kWh’s opwekt. Om te bepalen welke panelen voor jou het meest geschikt zijn, moet je dus kijken naar de prijs per Wattpiek. Gemiddeld ligt het vermogen van een zonnepaneel tussen de 275 en 325 Wp. Een paneel van 325 Wp levert dus ieder jaar 292 kWh. Verbruik jij 3.000 kWh per jaar? Dan heb je 10 panelen nodig om te voorzien in je eigen elektriciteit.
Je kunt de prijs per Wattpiek berekenen door de kosten van de zonnepanelen-installatie te delen door het totaal aantal Wattpiek. Stel bovengenoemde installatie, met 10 panelen van 325 Wp, zou €4.000 kosten, dan is de prijs per Wattpiek 4.000 / 3.250 = € 1,23. Bij het beoordelen van offertes is deze berekening van belang.

Met zonnepanelen doe je mee om duurzaam te zijn.

Fotocredits:
-introfoto: pixabay, op Pexels.
-foto 2, Los Muertos Crew, op Pexels.