Prunus glandulosa Alba Plena – In Nederland zijn er nog maar drie kwekers die Prunus glandulosa Alba Plena telen. De sierheester die met haar fijne bloesemblaadjes een echte blikvanger is. Deze Alba Plena wordt ook wel de Witte Amandel genoemd. Waarom wordt duidelijk als je wat bloemetjes fijn wrijft. De geur van amandel komt je tegemoet. Niet zo gek, want de bloem is behalve familie van de roos ook familie van de Amandel.

Prunus glandulosa Alba Plena

witte prunus

Witte Amandel

Door Florapodium
Aalsmeer

Een van de drie bedrijven die deze witte Prunus kweekt is Firma D. Weening en Zonen. Frank Weening is samen met zijn ouders eigenaar van het bedrijf. Naast prunus telen ze ook seringen.
Tot Franks verbazing zijn er weinig bloemisten die de Prunus glandulosa ‘Alba Plena’ kennen. En dat terwijl het product zo sierlijk is. “Vooral in een vaas met seringen”, zegt Frank.

De bloesem wordt vanaf half december tot eind februari gesneden. Hoe later je in het seizoen komt, hoe meer geur de bloemetjes krijgen. In de natuur groeit de bloesem pas half april.
In het voorjaar heeft de Prunus rijkbloemige takken met witte bloemen. Van zijn opa weet Frank dat het soort ook roze verkrijgbaar is. Helaas heeft Frank de roze soort nog niet kunnen vinden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulp Monarch Parrot in de schijnwerpers

voorjaarsbloesem

Verzorging

Vroeger waren er problemen met het snijbloemenvoedsel dat gebruikt werd. Het leidde tot verbranding van de stelen. De huidige, en minder sterke, snijbloemenvoeding is wel goed bruikbaar. Maar nog beter is om heestervoeding van Chrysal te gebruiken. Omdat de bloemist dit niet verkoopt, levert de kweker het mee.

Nog een tip: zet de bloem niet in een keramische vaas; hier zitten namelijk vaak meer bacteriën in. Zet ze daarom altijd in een glazen vaas.

troste kwekers

Alba Plena houdt haar bloesem lang vast. Wel ruim een week. Valt het eerste bloemetje, dan volgt de rest snel.

Eenjarige teelt

De Prunus glandulosa Alba Plena is een eenjarige teelt van een meerjarige heester. Veel planten in het bedrijf zijn al 50 jaar oud. In maart worden alle overgebleven takken afgeknipt, zodat de plant weer kan gaan groeien. In april gaan de kluiten de grond in, die dan warm genoeg is, zodat de plant kan beginnen met het aanmaken van bladeren. Deze bladeren vallen eind oktober af. In fases worden de stammen naar binnen gehaald, zodat ze ook in fases kunnen bloeien.

Firma D. Weening en zonen from FloraPodium on Vimeo.

witte prunus

Rijper snijden

Frank Weening kiest ervoor om de takken wat rijper te snijden; als er meerdere bloemetjes open komen. Zo garandeert hij dat alle takken lang genoeg op de vaas staan en de bloemen allemaal openen.

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van deze Prunus, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.