Wonderlijk bamboe – Een wonderplant mag je Bamboe wel noemen. Volgens het Guinness World Records Book groeit de snelstgroeiende soort wel 91 cm per dag en kan de langstlevende 120 jaar oud worden. Dat zijn bijzondere plantkundige eigenschappen, maar het wordt echt wonderlijk als je hoort waarvoor we bamboe allemaal gebruiken.

Wonderlijk Bamboe

Notitieboeken, bikini’s, bestek, luiers, vloeren, tandenborstels, huizen, bruggen, dekbedden, ondergoed, lampen, kapstokken, damestassen, kinderspeelgoed, wattenstaafjes, bodyscrups, vloeren, horloges, yogamatjes, wijnrekken, medicijnen… de lijst is lang en groeit en groeit. Nu is er ook bamboe toiletpapier.

Azië

“Een mens wordt geboren in een bamboe wieg en wordt begraven in een bamboe kist, alles daartussen is mogelijk met bamboe!”, zegt men in Azië. En daar kunnen ze het weten, want bamboe is in het Verre Oosten net zo gewoon als in ons land riet, wat met bamboe trouwens deel uit maakt van de grassenfamilie.

wonderlijk bamboe

Toiletpapier

Bamboe is zelfbevruchtend. Bij het oogsten blijven de wortels in tact, de plant groeit weer aan op de scheuten. Er is dus een continu aanbod. En daarmee een ideale grondstof voor ook de papierindustrie, zoals de twee jonge Amsterdams ondernemers Leroy Ranglek en Joseph Nickisch beseften. Hun passie delend om de wereld een stukje beter, duurzamer te maken besloten zij tot het oprichten van Bamboi®. Hun biologisch afbreekbare toiletpapier van bamboe is hun trots en statement, want zoals ze het zelf geëngageerd zeggen: ‘we really give a shit.’

100% Bamboe

Bamboi® is van 100% bamboe. Het toiletpapier is ongebleekt en geproduceerd zonder pesticiden, kunstmest of chemicaliën. Het krachtige, in de bamboe zittende, natuurlijke anti-schimmelmiddel kun/kunh beschermt de plant tijdens de groei en bij het maken van de primaire papiervezel.
Bamboi® is FSC® gecertificeerd, wat betekent dat alle producten van Bamboi worden gemaakt van bamboe uit 100% verantwoorde bossen. Wie producten met een FSC® label koopt, draagt dus bij aan de bescherming van bossen over de hele wereld. Dat is wat je noemt een toiletbezoek met een groen gevoel.

TIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Stokrozen, daglelie en bamboedagen in de polder

Fotocredits, introfoto, Clement Souchet, op Unsplash.