HONSELERSDIJK – Zamioculcas is een onverstoorbare krachtpatser die er ook nog eens goed uitziet, met zijn dikke donkergroene stengels en geveerde, glanzende bladeren. Verkrijgbaar van uitwaaierend groot tot mini.
Deze woonplant is buitengewoon onderhoudsarm en groeit langzaam, zodat het jaren kan duren voor je de woonplant moet verpotten.
In onze woonkamers is de plant bijna toe aan zijn 25-jarig jubileum. Er is trouwens ook een bijna zwarte. Heel apart, zeer stijlvol.

Zamioculcas

Zelfredzaam

Zamioculcas zamiifolia is al ruim een eeuw bekend onder plantkundigen. In de natuur groeit hij op rotsachtige grond in laagland of aan de voet van hoogland in Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi. De dikke bladeren en wortels slaan vocht op om droogte te trotseren. Dat maakt hem zo’n zelfredzame woonplant.

Luchtzuiverend

De plant heeft een luchtzuiverende werking en draagt zo bij aan een prettig binnenklimaat. Is in staat benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen te absorberen en via de grond af te voeren, zo blijkt uit onderzoek van het Department of Plant and Environmental Science van de Universiteit van Kopenhagen.


Verzorgingstips

  • Bij weinig licht strekken de takken zich, waardoor ze minder sterk worden. Bij voldoende licht blijven de stelen compacter, mooier en sterker. Bij gefilterd licht krijgt de plant nieuwe scheuten en blaadjes.
  • Laat de kluit tussen gietbeurten door iets indrogen, het enige waar deze plant echt niet tegen kan is teveel water.
  • Eens in de maand een beetje kamerplantenvoeding is genoeg.
  • Zamioculcas houdt van sproeien, maar laat hem wel helemaal uitlekken.
  • Tijdig verpotten. De oersterke wortels kunnen een sierpot breken als ze te groot worden. 
zamioculcas

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl 

 

Benieuwd naar badkamerplanten


Zie dit artikel op GroenVandaag:

4 Badkamerplanten: Woonplant van de maand mei