Jouw huis extra duurzaam maken – Klimaatverandering is een van de meest dringende problemen van deze tijd. Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet altijd waar te beginnen. Gelukkig zijn er talloze manieren om je huis duurzamer te maken en daarmee niet alleen het milieu te helpen, maar ook op de lange termijn geld te besparen! Of je nu een gloednieuwe woning hebt of een ouder huis dat toe is aan wat verbeteringen, er is altijd wel een duurzame oplossing die bij je past. Hier zijn enkele belangrijke stappen om je huis milieuvriendelijker te maken.

Jouw huis extra duurzaam maken

Een airco van hoge kwaliteit

Een airco lijkt op het eerste gezicht misschien niet erg duurzaam, maar moderne systemen kunnen een groot verschil maken. Hoogwaardige airco’s zijn ontworpen om energie-efficiënter te zijn, wat betekent dat ze minder stroom verbruiken en toch je huis koel houden tijdens de hete maanden. Kies voor een model met een hoog energielabel, zoals A+++, zoals een Daikin stylish airco. Daarnaast is regelmatig onderhoud cruciaal om de efficiëntie te waarborgen. Goed onderhouden airco’s werken niet alleen beter maar gaan ook langer mee, wat betekent minder afval op de lange termijn. Stel je eens voor hoe fijn het is om thuis te komen in een heerlijk koel huis na een lange werkdag, terwijl je ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu!

Goede isolatie

Een van de meest effectieve manieren om je huis duurzamer te maken, is door te investeren in goede isolatie. Of het nu gaat om dubbele of driedubbele beglazing, dakisolatie of het isoleren van je vloer, door te zorgen dat warmte binnen blijft en kou buiten, verbruik je minder energie om je huis op temperatuur te houden. Dit betekent niet alleen lagere energierekeningen, maar ook minder uitstoot van broeikasgassen. Wist je dat een slecht geïsoleerd huis wel tot 30% van de warmte kan verliezen via muren en dak? Goede isolatie is een eenmalige investering die zichzelf snel terugbetaalt en jarenlang effect heeft op je comfort en kosten!

Zo kun je jouw huis extra duurzaam maken

Daiken Stylish Multi Split 

Huishoudelijke apparaten die duurzaam zijn

Onze dagelijkse huishoudelijke apparaten verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie. Van koelkasten tot wasmachines, investeren in energiezuinige apparaten kan enorm bijdragen aan een duurzamer huis. Kijk bij het aanschaffen van nieuwe apparaten altijd naar het energielabel en kies voor de meest efficiënte optie. Daarnaast kunnen kleine veranderingen zoals minder vaak wassen, het aanzetten van de vaatwasser als hij echt vol is en het gebruik van spaarlampen al veel verschil maken. Vergeet ook niet dat apparaten die op stand-by staan nog steeds energie verbruiken. Gebruik stekkerdozen met een aan-uitknop om volledige stroomuitschakeling te garanderen en zo onnodig energieverbruik te voorkomen.

Duurzame manier van verwarmen

Traditionele verwarmingssystemen zoals gasgestookte ketels zijn behoorlijk belastend voor het milieu. Gelukkig zijn er diverse duurzame verwarmingsopties beschikbaar. Denk aan warmtepompen, zonneboilers of zelfs airco’s die ook kunnen verwarmen als een Daikin Multi Split airco. Deze systemen gebruiken natuurlijke bronnen zoals lucht, water of zonlicht om je huis te verwarmen en zijn veel energie-efficiënter. Bovendien hebben ze vaak lagere operationele kosten. Een ander voordeel van deze systemen is dat ze onderdeel kunnen zijn van een slim huis, waarin je de temperatuur op afstand kunt regelen via je smartphone. Dit betekent dat je nooit meer onnodig verwarmt als je niet thuis bent, wat zowel voor het milieu als je portemonnee voordelig is!

Fotocredits introfoto: Canva, op Pixabay.