Groen verwarmen – Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker om groener te leven. En met groener bedoelen we niet alleen dat we planten in huis moeten nemen, of dat we de tuin moeten verrijken met bloemen. Met groener bedoelen we ook dat we duurzamer moeten leven. Zo kun jij al meteen een stuk groener leven door jouw huis op een duurzame manier te verwarmen. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Groen verwarmen

Kies voor vloerverwarming

De gas- en energieprijzen zijn flink gestegen. Het is daarom ook logisch dat je op zoek bent naar manieren hoe je op een goedkope manier jouw huis kunt verwarmen. Zeg maar vaarwel tegen de radiatoren aan de muur en elektrische kachels, en zeg hallo tegen vloerverwarming. Het hebben van vloerverwarming is namelijk niet alleen prettig voor jouw koude voeten, maar ook voor jouw bankrekening én het milieu.

groen verwarmen

De grootste voordelen van vloerverwarming

Er zitten veel voordelen verbonden aan vloerverwarming, waaronder het duurzame aspect. We zetten de voordelen van vloerverwarming voor je op een rij.

1. Vloerverwarming is duurzaam

Vloerverwarming is een groene manier om jouw huis te verwarmen. Vloerverwarming verbruikt namelijk niet heel veel energie. Dit komt omdat er een minder hoge temperatuur door de leidingen van de vloerverwarming hoeft te stromen om de gewenste temperatuur in de woning te kunnen bereiken. Bij bijvoorbeeld radiatoren ligt deze temperatuur een stuk hoger. Ook zal jouw woning op een gelijkmatige manier verwarmd worden, waardoor jouw woning sneller op temperatuur komt. Dat betekent dat het ook lekker lang aangenaam blijft. Hiermee kun je flink besparen op de maandelijkse kosten.

Het is belangrijk om de vloerverwarming optimaal te laten werken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de vloer gaat isoleren, waarmee je voorkomt dat de warmte verloren gaat richting de grond maar gewoon richting jouw woning stijgt. Bovendien is het een groene optie om de vloerverwarming te combineren met een warmtepomp en zonnepanelen. Zo zorg je ervoor dat er geen gas aan te pas komt. Deze groene opties zijn natuurlijk ook nog eens heel voordelig voor het milieu en voor jouw portemonnee. Een prettige win-winsituatie.

2. Passend bij jouw woning door te kiezen tussen droog- of natbouw

Wanneer je ervoor kiest om vloerverwarming bij jou thuis te laten installeren, kun je kiezen voor droog- of natbouw. Bij droogbouw vloerverwarming is er sprake van platen die op de bestaande vloer worden geplaatst waar verwarmingsbuizen in zijn verwerkt. Bij natbouw worden er natte producten gebruikt om de verwarmingsbuizen in te verwerken, zoals cement of beton.

Bij droogbouw komt de vloer dus een stukje omhoog, omdat de platen op de bestaande vloer worden geplaatst; het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Droogbouw is daarom wel ideaal voor mensen die hun vloer niet helemaal willen openbreken om te kunnen profiteren van vloerverwarming, of waarbij de constructievloer niet sterk genoeg is. Bovendien is het plaatsen van dit soort vloerverwarming zo gepiept. Het is maar net welk soort vloerverwarming het beste past bij jouw woning: beide opties zorgen ervoor dat jij kunt profiteren van de vele voordelen van vloerverwarming.

3. Comfortabel

Iedereen die vloerverwarming heeft kan dit punt waarschijnlijk beamen: vloerverwarming is nou eenmaal erg comfortabel. Je hebt nooit meer last van koude voeten en de temperatuur is altijd aangenaam. Dit komt omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld in de ruimte. De warmte van de vloerverwarming zal langzaam opstijgen, in plaats van dat bij radiatoren de warmte kriskras door de ruimte wordt verspreid.

4. Het oog wil ook wat

Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming, hoef je geen radiatoren meer aan de muren op te hangen. Dat betekent dat je niet alleen ruimte kunt besparen, een ruimte zonder radiatoren is ook nog eens veel mooier en strakker.

Groen en comfortabel verwarmen

Wanneer je op zoek bent naar een groene én comfortabele manier om jouw woning te verwarmen, is vloerverwarming dus een zeer geschikte optie. Naast dat je kunt besparen op de maandelijkse kosten, kun je ook profiteren van de bovenstaande voordelen. Redenen genoeg om te kiezen voor vloerverwarming!

Lees ook dit artikel op GroenVandaag over het comfortabel maken van je huis.

fotocredits: Anna Shvets, op Pexels.