Zonnepanelen op je tuinhuis – Je eigen groene stroom opwekken en tegelijkertijd besparen op je energierekening? Zonnepanelen installeren is dan dé perfecte oplossing. Deze kan je plaatsen op het dak van je huis, maar ook op je tuinhuis of schuur. In dit artikel lichten we toe waar je op moet letten als je zonnepanelen op je tuinhuis wilt nemen.
Zonnepanelen op je tuinhuis
Fotocredits introfoto: Erhan Çoban, op Unsplash.
Hoe stevig is het dak?
Voordat je zonnepanelen op je tuinhuis plaatst, is het belangrijk om te controleren of je dak wel sterk genoeg is om het gewicht van een zonnepaneel te dragen. Per stuk wegen ze al gauw zo’n 20 kilo, nog afgezien van de constructie en verzwaring die vaak ook nodig zijn. Het makkelijkst is om dit door een bedrijf te laten testen. Doe je het zelf, stel jezelf dan de volgende vragen:
- Hoe zwaar zijn de zonnepanelen en de constructie?
- Hoe dik zijn de balken en hoe ver liggen ze uit elkaar? Hoe dikker en hoe dichter bij elkaar hoe sterker de constructie. Je kunt over het algemeen uitgaan van een minimale dakbelasting van 40 kg per vierkante meter.
- Wat voor dakbedekking heb je: EPDM, bitumen of dakpannen? EPDM is bijvoorbeeld zwaarder dan bitumen, waardoor extra verzwaring een risico kan vormen.
- Staat het huisje op een betonnen fundering of een houten ondervloer? Een betonnen fundering kan over het algemeen meer gewicht dragen.
Foto: Gerd Altmann, op Pixabay.
Hoeveel zonnepanelen passen erop?
Als je zonnepanelen plaatst, wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk energie mee opwekken. Vaak passen op het dak van een schuur of tuinhuis minder zonnepanelen dan op het dak van een woning. Kan je er maar een paar kwijt? Dan kan het verstandig zijn om zonnepanelen te nemen met een hoog vermogen. Deze kunnen soms tot wel 600 kWh opleveren per jaar!
Heb je al panelen op het dak van je woning? Een paar extra panelen op het dak van je schuur kunnen je opbrengst nog meer verhogen. Panelen met een iets lager vermogen zijn dan waarschijnlijk al voldoende.
Hoeveel zon valt erop?
Het dak van je tuinhuis is vaak een stuk lager dan het dak van je woning. Hierdoor heb je misschien wel meer last van schaduw en dat komt het rendement niet ten goede. Denk bijvoorbeeld aan bomen, een schoorsteen of je eigen dak of dat van de buren. Hoe meer schaduw je dak gedurende de dag heeft, hoe minder aantrekkelijk het is om zonnepanelen erop te plaatsen.
Heb je weinig schaduw rondom je schuur? Dan is het plaatsen van zonnepanelen juist wel een goed idee. Ze worden vaak op een verhoging geïnstalleerd, zodat ze gericht staan naar de kant waar de meeste zon schijnt.
Dak en dakligging is bepalend.
Hoe zit het met de verzekering?
Heb je een koophuis? Een opstalverzekering afsluiten is dan verplicht. Dit is een woonverzekering die schade aan je huis en alles wat daaraan vastzit dekt. Gebouwen in je tuin en nieuwe zonnepanelen vallen hier ook onder. Hier kleven wel enkele voorwaarden aan. Onderhoud je je tuinhuis of schuur bijvoorbeeld niet goed? Mogelijk valt de schade dan buiten de dekking.
Schade die door je zonnepanelen veroorzaakt wordt, is meestal niet verzekerd. Bijvoorbeeld als ze door een storm losraken en terechtkomen op de loungeset van je buurman, waardoor deze kapot gaat. Breng daarom voldoende verzwaring aan bij de zonnepanelen, zodat ze goed op hun plek blijven. Zelfs als het hard waait. Dit is ook handig tegen diefstal: een tuinhuisje beklimmen is immers makkelijker dan een dak van een woning.
Verduurzamen met zonnepanelen op je tuinhuis
Zonnepanelen op je tuinhuis kunnen een slimme manier zijn om je woning te verduurzamen. Of je nu kiest voor extra panelen naast die op je woning, of alleen je schuur van zonnepanelen voorziet: het kan veel winst opleveren. Op basis van bovengenoemde punten kun je nagaan of dit ook voor jou een goede keuze is en kan je een mooie stap maken in het opwekken van duurzame energie!
Meer over zonne-energie
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Welke zonnepanelen moet je kiezen
Zonnepanelen nemen om wel 8 redenen