Zonovergoten romantisch – Een dromerig sfeertje, afgelopen weekend in Keukenhof. Bezoekers uit alle windstreken van de wereld zorgden voor een rijke potpourri van talen. Onder een uitbundig schijnende zon genoten tienduizenden bezoekers van tulpen, orchideeën, bloesems, bloeiende vaste planten en kunst. En eens te meer bleek dat de schoonheid van bloemen in en door alle culturen hoog wordt gewaardeerd.

Zonovergoten romantisch

Keukenhof 2016

groenvandaag keukenhof_borders    zonovergoten romantisch keukenhof

Op de foto

Evenals het thema Romantiek. De belangstelling voor de podia waarop gedanst en gemusiceerd werd, was groot. Figuranten in historische kleding werden minstens zo vaak op de foto gezet als de bloeiende bolbloemen. En om de ontspannen sfeer compleet te maken, hadden veel bezoekers en plekje op de gazons ingenomen om er iets te drinken, te eten, te kletsen, en vooral om te genieten van het weer. Keukenhof gaat het seizoen in stijl afsluiten.

groenvandaag keukenhof_gazon    groenvandaag keukenhof_tulpen

Romantisch en romantiek

Het woord “romantisch” is afgeleid van het Latijnse woord “romanicus,” wat “Romeins” betekent. Dit woord verwees oorspronkelijk naar de volkstaal die werd gesproken in de gebieden die ooit deel uitmaakten van het Romeinse Rijk. In de middeleeuwen begon men in Frankrijk het woord “romanz” te gebruiken om te verwijzen naar verhalen geschreven in de volkstaal (in tegenstelling tot het Latijn), met name ridderromans en avonturenverhalen. De ridderromans uit de middeleeuwen waren verhalen vol heroïek, liefde, en avonturen. Ze hadden vaak een magisch en exotisch karakter, en vertelden over heldendaden, magische rijken, en onmogelijke liefdes.

Sfeer en gemoed

In de 17e en 18e eeuw begon men het woord “romantisch” te gebruiken om een specifieke sfeer of emotie te beschrijven die in deze verhalen naar voren kwam: dromerig, sentimenteel, en vol verlangen naar iets onbereikbaars of idealistisch.

Stroming

De Romantiek als kunststroming legt nadruk op emotie, natuur, individualisme, en het sublieme. Kunstenaars en schrijvers uit deze periode zochten naar diepere emoties en wilden ontsnappen aan de beperkingen van de rationaliteit en het classicisme van de Verlichting. Door de invloed van de Romantiek is het woord “romantisch” in het moderne gebruik verbonden geraakt met gevoelens van liefde, passie, en het ideaal van een diepe emotionele verbinding.