Noordelijke tuinen – Terug van vakantie, met een hoofd vol beelden van tuinen met bougainvillea, hibiscus, oleander en laurier. Voor veel mensen zijn dit de geestelijke souvenirs die wat graag naar het vaderland mee worden terug genomen. Planten die in het zuiden uitbundig en het hele jaar in boomgrote struiken groeien, dat zouden we in Nederland ook willen.

Noordelijke tuinen

Noord wordt Zuid

Met zorg en toewijding lukt het ons steeds beter om die mediterrane sfeer te importeren in onze tuinen. Daarbij worden we geholpen door telers die de zuidelijke producten meer en meer koude tolerant maken.

Vlaamse Laurier

Een voorbeeld hiervan is de Vlaamse laurier. Dit voorjaar onderscheiden met een Europese erkenning. De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit. Geteeld in België en dankzij de Europese erkenning nu met de beschermde benaming ‘Vlaamse laurier’.

vlaamse larier

De Vlaamse laurier kan bogen op een traditie van minstens vijf eeuwen. Door de stek-van-stekmethode ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn. Naast de bijzondere reproductiemethode is ook het snoeien essentieel. Door opeenvolgende snoeibeurten wordt een symmetrische vorm verkregen. De meest gangbare snoeivormen zijn piramides, bollen en zuilen.

Meer info, zie de vlaamse laurier.

laurier

laurier

Gemakkelijk

Laurier vraagt geen groene vingers. Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden. Zet de plant op een plekje in de zon of halfschaduw, geef in droge periodes water en verwen de plant in mei/juni met plantenvoeding. In potten is plant haast net zo gemakkelijk. Zorg daarbij wel dat onder in de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien. Let er wel op dat bij strenge vorst Laurier in pot beschermd moet worden. In de volle grond is de plant prima bestand tegen het Nederlandse winters.

Zie ook dit artikel op GroenVandaag: Laurier is meer dan een groen blaadje