Bloementorens – Wie Keukenhof bezoekt kan in het Willem Alexander Paviljoen de nieuwe versie van de luchtzuiverende bloementorens zien. Deze zuiverende torens verbeteren de luchtkwaliteit, zijn gebaseerd op de Delftsblauwe tulpentorens in het Rijksmuseum en worden binnenkort op de markt gebracht.
De luchtkwaliteit is gemiddeld slecht, ook binnenshuis. Door schadelijke stoffen als formaldehyde en fijnstof en bovendien is de lucht vaak te droog. Dat levert klachten op, vermindert prestaties en is slecht voor de gezondheid.

Bloementorens op Keukenhof

Betere luchtkwaliteit

De luchtzuiverende toren van SIGN maakt de luchtkwaliteit beter:

  • de ventilator blaast lucht langs de vochtige plantenwortels die de fijnstof vangen
  • bacteriën rond de wortels vangen chemicaliën en breken die af
  • droge lucht krijgt een aangenamer vochtgehalte
  • huidmondjes van de bladeren van de planten vangen VOSsen, dat zijn vluchtige organische stoffen
  • slimme sensoren meten de luchtkwaliteit en passen de ventilatie in de toren aan

zuiverende bloementorens

GROW UP

De prototypes zijn gemaakt door GrowUp Concepts in opdracht van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) met steun van Anthura, Royal FloraHolland en Stimuflori. “Een mooie cross-over. Van verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving, verbreding van de markt door nieuwe toepassing van planten en toepassing van nieuwe technologie”, stelt Stimuflori.

luchtzuiverende kamerplanten

luchtzuiverende kamerplant

Zuurstof

Thuis kan je zonder bloementorens. Er is een selectie woonplanten die zuurstof geven, decoratief zijn, sfeer brengen, de akoestiek verbeteren en een kalmerend effect hebben. Wie een gezonder binnenklimaat wil, kiest voor luchtzuiverende kamerplanten. Die geven niet alleen zuurstof af maar filteren tevens onzichtbare, schadelijke stoffen uit de lucht. Air So Pure is een collectie sterke kamerplanten met uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Getest en bewezen door Fytagoras Science, een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau.

LEESTIP: Het stofvrijhouden van je huis doe je natuurlijk niet alleen met kamerplanten; Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zakloze stofzuiger en varen, helden van het najaar

Luchtzuivering door kamerplanten

Citaat uit deze litertauurstudie van Wageningen University & Research: “… Het algemene beeld is dat planten in zekere mate Vluchtige Organische Stof (VOS) kunnen opnemen zonder zelf schade te ondervinden. De opnamemechanismen verschillen tussen typen VOS. Hydrofiele VOS zoals formaldehyde worden vrij goed door het blad verwerkt, terwijl lipofiele componenten via andere routes worden opgenomen…
Bron: Wageningen University & Research, rapport WPR-695, auteur, Pieter de Visser