Stofzuiger en varen – De vakanties voorbij, de scholen gaan weer beginnen. Traditioneel is dit de omslag van het buiten- naar het binnenleven. Niet voor niets worden de maanden die nu volgen ook wel de woonmaanden genoemd: we gaan het binnen weer gezellig maken. Maar voor het zover is moet eerst de boel aan kant voor de najaarsschoonmaak. 

Stofzuiger en varen

De zakloze stofzuiger

September is daarom een goede maand voor stofzuigers. De laatste trend op stofzuigergebied is de stijgende vraag naar de zakloze stofzuiger. We schijnen het gedoe met die volle vieze zakken zat te zijn en geven liever de voorkeur aan het transparante, gemakkelijk te legen, stofreservoir. Behalve dat je bespaart op stofzuigerzakken, is de beste zakloze stofzuiger veelal goedkoper, geluidsarm en licht van gewicht, terwijl de zuigkracht uitstekend is. Wat houd je tegen?

Geschiedenis

Het is trouwens wel interessant hoe de stofzuiger zich heeft ontwikkeld. In 1901 maakt de Britse ingenieur de eerste motorische stofzuiger. Een apparaat van 50 kilo, dat op een wagen door paarden voortgetrokken, langs de sjieke huizen gang. Het apparaat dat over lange slangen beschikte werd vanaf de straat bediend. In 1908 lanceerde de Amerikaanse Hoover Suction Sweeper Company de eerste lichtgewicht stofzuiger, die nog altijd 20 kilo woog. Vernieuwing op vernieuwing volgde. Van de sledestofzuiger,steelstofzuiger, klopveegzuiger, handstofzuiger, robotstofzuiger tot zakloze stofzuiger.

Fijnstof

Een beperking van elke stofzuiger blijft dat ze niet gemaakt zijn om ons huis ook van fijnstof te verlossen. Fijnstof is een onderschat probleem. Jaarlijks sterven voortijdig 8.000 tot 12.000 mensen door fijnstof. Fijnstof is overal. Ook in huis.

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken, zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat planten een positief effect hebben op het binnenklimaat. Het blijken actieve luchtzuiveringsmachines. Net als buitenplanten zetten woonplanten CO2 om in zuurstof en kunnen ze fijnstofverbindingen uit de lucht filteren. Niet allemaal even goed, maar toch.

LEESTIP: Lees op GroenVandaag ook over een ander soort schoonmaak: Nijmegen is weer schoongeblazen na Vierdaagse

varen, nephrolepis

De varen

Er zijn zelfs echte specialisten onder de woonplanten die gassen neutraliseren, De varen (Nephrolepsis exaltata) bijvoorbeeld het kleurloze gas formaldehyde; de Areca palm xyleen en tolueen, de stokpalm (Rhapis exelsa) ammoniak en de lepelplant (Spathiphyllum) aceton.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Zuiverende bloementorens op Keukenhof

Wie zich waagt aan de najaarsschoonmaak moet dus rekening houden met twee dingen.
1- Zorg voor een goede stofzuiger voor het zichtbare stof.
2- Neem wat kamerplanten voor het onzichtbare stof.

Stofzuiger en varen dus.