Zwarte schimmel in huis – Zwarte schimmel is een veelvoorkomend probleem in woningen, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Je herkent het aan een onaangename geur en het ontsierende uiterlijk. Zwarte schimmel kan zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Dit is dus een organisme dat je zeker niet in huis wilt hebben! Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit probleem aan te pakken en te voorkomen.
Zwarte schimmel in huis
Fotocredits introfoto: Ahmed Al-Maslamani, op Pixabay.
Hoe ontstaat het?
Zwarte schimmel ontstaat in vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Dit kan het gevolg zijn van lekkages, onvoldoende ventilatie of een hoge luchtvochtigheid in huis. Vooral muren, plafonds en voegen zijn plekken waar schimmel zich makkelijk kan nestelen. Zodra de schimmelsporen zich eenmaal hebben gehecht, kan het probleem snel verergeren.

Foto: allen4uTW, op Pixabay.
Stappenplan: zo verwijder je zwarte schimmel
Het bestrijden van zwarte schimmel vereist een grondige aanpak. Volg deze stappen om effectief van schimmel af te komen:
- Veiligheid staat voorop! Dus draag als je gaat schoonmaken handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril om inademing van schimmelsporen te voorkomen.
- Maak de ruimte droog. Verminder de luchtvochtigheid door ramen te openen en gebruik eventueel een luchtontvochtiger.
- Gebruik de juiste middelen. Schimmel kan worden verwijderd met een mengsel van water en soda, azijn of speciale schimmelreinigers.
- Reinig grondig. Gebruik een borstel of spons om de aangetaste oppervlakken grondig schoon te maken.
- Voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor betere ventilatie en controleer op vochtproblemen om nieuwe schimmelvorming te voorkomen.
Dit zijn planten die de ruimte minder vochtig maken
Bepaalde planten kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van vocht in een ruimte. Dit komt doordat ze water opnemen via hun wortels en een deel daarvan via hun bladeren laten verdampen (transpiratie). Er zijn zelfs planten die extra goed vocht uit de lucht kunnen opnemen via hun bladeren, waardoor ze kunnen bijdragen aan het verminderen van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Om de luchtvochtigheid te verlagen kun je bijvoorbeeld varens plaatsen. Die nemen niet alleen veel vocht op, maar zuiveren ook de lucht. Ook de bamboepalm is prima geschikt als vochtvanger. En wist je dat klimop vocht absorbeert en daardoor heel effectief kan zijn tegen schimmelvorming? Hoewel planten dus kunnen helpen bij vochtregulatie, zijn ze geen vervanging voor goede ventilatie of professionele oplossingen zoals een luchtontvochtiger of muurbehandeling bij ernstige vochtproblemen. Heb jij last van vocht in huis? Dan kan Lavos schimmelbestrijding je helpen met structurele oplossingen.
Meer over schoonmaak
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Schoonmaakwoede hoort bij een nieuw begin
Hoe maak je een VELUX dakraam schoon?
Dakgoot reinigen is een essentieel werkje