10 Nieuwigheden – IPM, in het Duitse Essen, is voor de tuinbouw de grootste vakbeurs van de wereld. Kwekers en veredelaars uit alle windstreken showen daar jaarlijks hun mooiste producten en laatste nieuwigheden.

10 Nieuwigheden

Een van de exposanten is het Nederlandse Plantipp. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in royalty management. Zij vertegenwoordigen wereldwijd veredelaars van siergewassen. Plantipp heeft 10 nieuwigheden aangekondigd die hun weg naar de Nederlandse tuincentra en consument wellicht gaan vinden.

Siergewassen

3x Agapanthus

Agapanthus Ever Sapphire en Ever White zijn twee compacte rassen die circa 35 cm hoog en breed worden. De planten kennen een eerste bloei vroeg in het voorjaar en een tweede bloei in de zomer. De soorten gedijen op zonnige standplaats, in een goed doorlaatbare bodem en zijn winterhard tot ca. -15 ºC. 
Poppin’ Purple is een Agapanthus met een lange bloeiperiode; wordt circa 60 cm hoog en 45 cm breed.
Veredelaar is De Wet Plant Breeders uit Zuid-Afrika.

Rhododendron
Rhododendron Encore Autumn Fire

Rhododendron

Rhododendron Encore Autumn Fire (‘Roblez’) is goed bestand tegen hitte en kou. Een dwergazalea die circa 75 cm hoog en breed wordt. Bloeit twee keer per jaar, voorjaar en herfst, met helderrode bloemen. In de winter verkleurt het blad van glanzend donkergroen naar paars-brons. Doet het goed in een vochtige, goed gedraineerde grond op een plek in de zon of halfschaduw en is winterhard tot -20 ºC.
Veredeld door Robert ‘Buddy’ Lee van Plant Development Services Inc. uit de Verenigde Staten.

juniperus
Juniperus Blue Ivory

Juniperus

Juniperus scopulorum Blue Ivory (‘Klaverjun’) geeft een mediterraans tintje aan je tuin. Deze conifeer heeft nieuw, crèmekleurig schot dat heel mooi contrasteert met het blauwe blad. Blue Ivory heeft een opgaande groeiwijze tot 2,50m hoog en 50 cm breed en is winterhard tot -30 ºC. Blue Ivory heeft geen snoei nodig. 
Arie van Klaveren uit Nederland is de veredelaar

lomandra
Lomandra White Sands

Lomandra

Lomandra longifolia White Sands (‘Roma 13’) is een stijlvolle bladblad. Lijkt op een gras, maar is een groenblijvende vaste plant van circa 70 cm hoog en 100 cm breed. Dit is de eerste bonte Lomandra met zijn grijsgroene blad, witte streep in het midden en wit langs de randen. 
Veredeld door Robert Harrison uit Nieuw-Zeeland.

Astelia en Cordyline

Astelia Red Shadow en Cordyline australis Little Red Star spreken aan door hun rode blad. Red Shadow heeft een compacte, opgaande groeiwijze en wordt circa 80 cm hoog en breed. Winterhard tot -5 ºC. Veredeld door Lindsey Hatch uit Nieuw-Zeeland. 
Cordyline Little Red Star is met haar formaat van 60 cm hoog en 50 cm breed de “kleine zus” van Red Star.

Viburnum
Viburnum Coppertop

Viburnum

Viburnum odoratissimum Coppertop heeft bronskleurige nieuwe scheuten tussen het groenglanzende blad. Deze sterke heester wordt geïntroduceerd door Piante Faro uit Italië. lavendula
Lavandula Meerlo

Lavandula

Lavendula heterophylla ‘Meerlo’ is een compacte heester met bijzonder, gekarteld, grijsgroen blad met een crèmekleurige rand. De lichtblauwe bloemen geuren zoet. ‘Meerlo’ wordt circa 90 cm hoog en 120 cm breed en is zeer goed bestand tegen droogte, hitte en vocht. Winterhard tot ca. -9 ºC. Afkomstig van veredelaar Louis Meerlo uit Nieuw-Zeeland.

GroenVandaag

Met regelmat publiceert GroenVandaag met regelmaat over nieuwigheden en beurzen, zie onder andere het artikel:
Prijzenfestival op groenbeurzen