OEGSTGEEST – Glansmispel. Publieksprijzen zijn in ons land een bekend fenomeen. Van boek tot film, van winkel tot webshop; geen branche of er is wel een prijs. Vreemd genoeg mist de wereld van bloemen en planten een dergelijke grote aandachttrekker, en dat terwijl er zoveel moois op de markt wordt gebracht.

Glansmispel

’Pink Crispy’
Groene vakprijzen zijn er echter genoeg. Onlangs werd de Photinia serratifolia ’Pink Crispy’ door een jury van zeven keurmeesters van de Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen bekroond met een gouden medaille. Door zijn prachtig gemarmerd blad, intens rode stelen en felroze scheuten waardeerde de keuringscommissie deze nieuwe Photinia op punten als onderscheidendheid, noviteit, tuin-toepasbaarheid en sierwaarde.

Glanzend en gezaagd blad
Photinia serratifolia ’Pink Crispy’ is een groenblijvende struik waarbij het gemarmerd blad een mooi contrast vormt met de rode twijgen en roze uitlopers. Photinia is afgeleid van het woord photeinos wat glanzend betekent, serratifolia staat voor, met gezaagde bladeren. De naam ‘Pink Crispy’ is een voor zich sprekende toevoeging van de ontwikkelaar/kweker.

Winterhard

Door zijn goede vertakking en opgaande groeiwijze is deze Glansmispel gemakkelijk in vorm te snoeien, waardoor die prima te gebruiken is als haag. Solitair in de border komt deze nieuwkomer ook mooi tot zijn recht. ‘Pink Crispy’ is winterhard en verlangt goed doorlatende, vruchtbare grond in de zon of halfschaduw.

Photinia serratifolia 'Oploo5' (Pink Crispy) goud
Kroon op het werk
Photinia serratifolia ‘Pink Crispy’ is ontwikkeld door Van Oploo Tuinplanten.

‘Nadat Anne Marie 12 jaar geleden een vreemde tak opmerkte in de moederplant van Photinia serratifolia hebben we deze goed verzorgd en vermeerderd. De waardering in de vorm van een gouden medaille is een kroon op ons werk.’

Aldus de trotse Photinia-kwekers, Alexander en Anne Marie van Oploo.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.