Hydrangea paniculata – Met duizenden Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) van Living Creations rondom het Floriade-terrein en in het arboretum zijn de laatste houtige gewassen geplant. Kweker Alex Schoemaker heeft de ruim 10.000 hortensia’s gesponsord. Ze zijn geplant in het drie kilometer lange vlinder- en bijenlint langs de buitenrand van de Expo en in het arboretum op de kavels van China. De Pluimhortensia’s zijn een belangrijke voedselbron voor vlinders, bijen en andere bestuivers.

Hydrangea paniculata

Het zesde generatie familiebedrijf veredelt Hydrangea paniculata. “Floriade is een internationaal podium ter promotie van de sierteeltsector. Het is een plek waar ik mijn hele leven al kom. Het is daarom dan ook altijd een droom geweest om hier onderdeel van te zijn. Floriade heeft een heel innovatief karakter, het draait om de sierteelt van de toekomst. Daar meten we ons graag aan.”, aldus Alex Schoemaker van Living Creations B.V. in Boskoop. Schoemaker is een specialist in de breedste zin van het woord: hij kweekt, veredelt en test nieuwe soorten in de eigen testtuin. Zijn Pluimhortensia’s zijn oersterk, bestand tegen vorst, makkelijk in onderhoud en een echte biodiversiteitsbooster en daarom een aanwinst voor Floriade.

living creations

living cotton cream

Vlinder- en bijenlint

Het arboretum vormt de groenstructuur van de Expo en van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek, waar je straks letterlijk doorheen kunt lopen. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een groene gezonde stad. Rondom het arboretum loopt een 3,2 km lange boulevard. Het vlinder- en bijenlint van Floriade bestaat uit een border op deze boulevard. Dit is het witte kader om het kleurrijke Floriade-terrein, beplant met overwegend wit bloeiende heesters, planten en bollen, waaronder de Pluimhortensia’s van Schoemaker. Het sortiment is zo gekozen dat er praktisch jaarrond nectar- en stuifmeelrijke planten in bloei staan voor bijen, vlinders, zweefvliegen en andere nuttige insecten.

living colourful cocktail – living infinity

Pluimhortensia

Veel populaire planten bloeien uitbundig, maar maken weinig nectar en stuifmeel aan en trekken daardoor nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. De Pluimhortensia bloeit rijk en langdurig én trekt veel insecten aan. De Pluimhortensia heeft zowel fertiele (vruchtbare) als steriele (onvruchtbare) bloemen. De onvruchtbare bloemen zijn vooral mooi. Tussen deze bloemen zitten kleine, vruchtbare bloempjes, die belangrijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Pluimhortensia’s bloeien in de zomer met witte tot lichtroze bloemen in grote, kegelvormige trossen of pluimen. In september, als de nachten kouder worden, verkleuren de bloemen naar roze tot donkerrood.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Foto-credita: Living Creations