12 Bloeiende vaste tuinplanten. Bloeiende vaste tuinplanten geven jarenlang plezier. Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten, met niet verhoutende stengels. Sommige planten blijven groen, de meeste sterven in het najaar bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. Maar in alle maanden van het jaar is het mogelijk om van de kleurenpracht van bloeiende vaste planten te genieten.

12 Bloeiende vaste tuinplanten

Alle maanden kleur

Voorjaar, zomer, najaar, winter

12 Bloeiende vaste tuinplanten vanaf het vroege voorjaar tot aan de late herfst. Zelfs in de winter. Dat kan. Het enige wat je moet doen is een slimme combinatie van bloeiende tuinplanten kiezen. Van vroegbloeiers tot laatbloeiers tot winterbloeiers. Zo verzeker je jezelf van jaarrond tuingenot.

Mooie voorjaarsbloeiende vaste planten zijn sleutelbloem (Primula) en longkruid (Pulmonaria). Veel vaste planten bloeien in de zomer, zoals Zeeuws knoopje (Astrantia) en vlambloem (Phlox). Onder de zomerbloeiers bevinden zich ook echte volhouders. IJzerhard (Verbena bonariensis) en prachtkaars (Gaura lindheimeri) bloeien bijvoorbeeld door tot ver in het najaar. Typische herfstbloeiers zijn herfstaster (Aster) en herfstanemoon (Anemone). En er zijn zelfs vaste planten die in de winter bloeien, zoals kerstroos (Helleborus).

Bodembedekkers in bloei

In onderhoudsvriendelijke tuinen worden vaak onkruid onderdrukkende bodembedekkers toegepast. Wil je wel graag (veel) bloemen in je tuin? Geen probleem. Er zijn volop vaste planten die de bodem bedekken én bloeien. Maagdenpalm (Vinca) is de bekendste, maar denk ook eens aan elfenbloem (Epimedium), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en ooievaarsbek (Geranium).

Bloeiende tuinplanten voor vlinders

Met bloeiende vaste planten doe je vlinders een groot plezier. Herfstaster (Aster), kaardebol (Dipsacus) en koninginnekruid (Eupatorium) zijn vaste planten waar volop vlinders – en andere mooie of nuttige insecten – op afkomen.

12 bloeiende vaste planten

Meer dan 12 bloeiende vaste tuinplanten voor alle maanden kleur

bloeitijd 1ste halfjaar

1. Helleborus orientalis, Kerstroos, bloeit december-maart
2. Primula denticula, Sleutelbloem, bloeit maart-april
3. Pulmonaria saccharata, Longkruid, bloeit maart-april
4. Vinca minor, Kleine Maagdendenpalm, bloeit april-mei
5. Epimedium versicolor, Elfenbloem, bloeit april-mei
6. Ajuga reptans, Kruipend Zenegroen, bloeit mei-juni
7. Geranium himalayense, Ooievaarsbek, bloeit mei-juli

bloeitijd 2de halfjaar

8. Astrantia major, Zeeuws Knoopje, bloeit juni-augustus
9. Eupatorium, Koninginnekruid, bloeit juni-oktober
10. Dipsacus fullonum, Grote Kaardenbol, bloeit juli-augustus
11. Phlox paniculata, Vlambloem, bloeit juli-augustus
12. Verbena bonariensis, IJzerhard, bloeit juli-september
13. Gaura lindheimeri, Prachtkaars, bloeit juli-oktober
14. Aster, Herfstaster, bloeit september-oktober
15. Anemone hupehensis, Japanse Herfstanemoon, bloeit september-oktober

12 bloeiende vaste planten

1- Helleborus orientalis

Hollandse naam Kerstroos of Oosterse Kerstroos. De plant is een echte winterbloeier met mooie witte bloemen die zogenoemd knikken. Plant wordt ongeveer 30-40 cm hoog en gedijt goed in halfschaduw tot schaduw in waterdoorlatende humusrijke grond die voldoende kalk bevat. Vlak voor de bloei oud blad wegknippen en na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen. Plant is ook te verkrijgen in paars en geel. Zeer winterhard.

sleutelbloem

2- Primula denticula

Primula denticulata ‘Rubin’, Hollandse naam Sleutelbloem of bolprimula. Bloeit met bolvormige rozetachtige purperrode bloemen in de periode maart-april. Mooie rechtopgande stengels. Hoogte 20-25 cm. Planten op zonnige of halfschaduw standplaats en in vochthoudende grond. Vermeerdering door deling. Ook in andere kleuren te verkrijgen. Bodembedekkend. Zeer winterhard.

bodembedekkers

3- Pulmonaria

Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’. Hollandse naam Longkruid. Opvallend zijn de lieflijke roze en lila bloemen die aanvankelijk roodachtig zijn. De plant wordt niet hoog, 30-35 cm, kan dienst doen als bodembedekker. Houdt van vochthoudende, humusrijke grond. Behalve de bloemen heeft het ruwe blad ook sierwaarde. Als de bomen nog kaal zijn, geeft ‘Mrs. Moon’ al bloemen. Vermeerderen kan door oudere planten te delen.

bodembedekkers

4- Vinca minor

Hollandse naam kleine maagdenpalm, bloeit met mooie blauw/paarse bloemen. Sterke plant die overal in de tuin kan staan. Geeft in de zon natuurlijk wel meer bloemen. Laagblijvende, circa 15cm, wintergroene bodembedekker die het onkruid eronder houdt. Planten in niet te droge grond. Door te snoeien gaat de plant zich vertakken.

elfenbloem

5- Epimedium versicolor

De zwavelgele Epimedium versicolor ‘Sulphureum’ luistert naar de mooie Hollandse naam Elfenbloem. Het is een bodembedekker met prachtige bloei. Hoogte 20 tot 30 cm. De bloemetjes verschijnen in de periode april-mei. Het bronsgroene blad zorgt na de bloei ook voor sierwaarde. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten. Langzame groeier. Vraagt humusrijke grond.

schaduwplanten

6- Ajuga reptans

Ajuga reptans, kruipend zenegroen, bloeit met violetblauwe bloemetjes in aarvormige bloeiwijze. Een laagblijvende, 5-10 cm, platgroeiende bodembedekker die groen blijft in de winter. Standplaats halfschaduw in vochthoudende grond. Ajuga reptans laat zich echter gemakkelijk delen en verplanten. Laat nieuwe aanplant niet uitdrogen.

bodembedekkers

7- Geranium himalayense

Geranium himalayense, Hollandse naam Ooievaarsbek. Bloeit met violetblauwe bloemen en decoratief blad. Ideale standplaats halfschaduw. Zonniger kan, maar dan wel in een vochthoudende grond. Hoogte circa 40 cm. Goed te gebruiken als bodembedekker. Plant heeft geen speciale zorg nodig. Door te knippen kans op nabloei. Goed winterhard.

groenvandaag

8- Astrantia major

Astrantia major, bij ons bekend onder de naam Zeeuws Knoopje. Astrantia major ‘Roma’ heeft prachtige lichtroze bloemetjes boven een scherm van donkere gekleurde schutbladen. Hoogte 70-80 cm. Zet Zeeuws Knoopje op een zonnige, halfschaduw plek in vochthoudende en voedzame grond. Gemakkelijke plant. Vermeerdering kan door scheuren. Geschikt als snijbloem.

koninginnekruid

9- Eupatorium

Hollandse naam Koninginnenkruid of Leverkruid. Inheemse hoog opgaande vaste plant met een mooie violetroze bloem. Hoogte 60-120 cm. Zonnige standplaats of lichte schaduw. Vraagt wel een wat vochtige grond. Een echte vlinder- en bijenplant. Staat prachtig in de border. Plant is goed winterhard, maar niet wintergroen.

kaardebol

10- Dipsacus fullonum

Hollandse naam Kaardenbol, Grote Kaardenbol. Hoogte 100 -140 cm, bloemhoofdjes 5-10 cm. Tweejarige distel die zichzelf uitzaait. Heel goed te gebruiken als droogbloem. Kaarde is afgeleid van het Latijnse carduus, wat distel betekent. Stekelige bladeren. Plant trekt veel insecten aan vanwege de nectar. Standplaats vochtige, kalkhoudende grond. In het komvormige blad aan de voet blijft water staan.

vlambloem

11- Phlox paniculata

Hollandse naam Vlambloem. Phlox paniculata ‘Bright Eyes’ bloeit met lichtroze bloemen met een donkerroze hart. Kruidachtige vaste plant. Hoogte 80-100 cm. Verlangt zonnig plekje, luchtige, voedingsrijk en goed waterdoorlatende bodem. Niet wintergroen, wel winterhard. Mooi en in groep. Ook geschikt als snijbloem.

ijzerhard

12- Verbena bonariensis

IJzerhard is eigenlijk een tweejarige plant, maar kan zichzelf meerdere jaren uitzaaien. Een zomerbloeier. Hoogte100-140 cm. Standplaats volle zon, in voedzame bodem. Decoratieve stengels in de winter. De bloemenkopjes bestaan uit hele kleine paarse bloemetjes. Plant is door zijn luchtige groei gemakkelijk te combineren in de tuin. Winterhard.

prachtkaars

13- Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ of Prachtkaars is een elegante borderplant. De witte bloemen verkleuren naar roze en het groene blad is diep uitgesneden. Zonnige standplaats of lichte schaduw in goed waterdoorlatende, matig voedzame bodem. Hoogte 80-100 cm en soms zelfs nog iets hoger. Niet echt winterhard, daarom pas na de winter knippen. Wel zouttolerant en windvast. Te vermeerderen door stek.

aster

14- Aster

Aster novae-angliae ‘Barr’s Blue’ heeft opvallend blad, bloei en vorm. Verlangt een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. Van oorsprong een ‘weideplant’. Geschikt voor wat zwaardere bodemtypen. Blauwe bloemen septemberoktober. Dit is een fors groeiende herfstaster die een flinke bos vormt. Ideale plek achter in de border. Hoogte circa 125 cm. Zeer geschikt als snijbloem. Goed winterhard.

anemoon

15- Anemone

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’, Japanse Herfstanemoon. Opvallende, vrolijke roze-purperrode bloemen. De stengel is licht behaard. Dit is een prachtige bloeier voor laat in het seizoen. Zoek een plaatsje in halfschaduw en zet de anemoon in humusrijke, vochthoudende grond. Hoogte 80 cm. Na de bloei vormen zich mooie zaadpluizen. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten.

Lees meer over deze 12 bloeiende vaste planten op Perennial Power.

Foto-credits bij dit artikel iVerde.

Nog meer over vaste planten

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag:

10 planten die het goed doen op kleigrond
10 planten die het goed doen op veengrond
10 planten die het goed doen op zandgrond
Vaste planten, wat zijn dat?
De zonaanbidders onder de vaste planten

Knip vaste planten die in de herfst verdorren niet meteen af, maar wacht daarmee tot in het voorjaar. Dan kun je in de winter genieten van het wintersilhouet.