Winterbloeiers in de vaas – Wie naar de lente verlangt moet nog even geduld hebben. Of niet, want er zijn ook schitterende winterbloeiers in de vaas die de lente nu al in de woonkamer brengen. Wat denk van irissen, hyacinten, tulpen en narcissen. Als je daar niet blij van wordt!

Winterbloeiers in de vaas

Decorum-kwekers zorgen deze wintermaanden weer voor een prachtig aanbod van deze kleurrijke bolbloemen. Echt een feest om te zien. Nu we net Nationale Tulpendag achter de rug hebben en de eerste buiten-narcissen al hun gele bloemen laten zien, gaat de lente toch wel kriebelen. Laten we binnenshuis het voorjaar al een zetje geven.

winterbloeiers in de vaas
winterbloeiers in de vaas
iris boeket

1- Iris

Iris is in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem kreeg haar naam vanwege een aantal regenboogkleuren die in de Iris voorkomt. De Iris is het hele jaar verkrijgbaar in het blauw en wit, maar buiten de wintermaanden is de bloem ook beschikbaar in vele andere kleuren.

Verzorgingstips

-Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel.
-Snijd de stelen schuin af voordat u ze in de vaas zet.
-Zet deze bloem niet op de tocht, boven de verwarming of in de volle zon.
-Plaats dit product niet dichtbij (rijpend) fruit. Wegens het ethyleen gas dat het fruit afstoot, blijft dit product minder lang mooi.

echte voorjaarsgeur
hyacint in boeket

2- Hyacint

Met de geur en frisse kleuren van de hyacint jaag je de winter je huis uit. De Hyacint kwam rond 1560 vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa, maar het duurde nog een paar eeuwen voordat iedereen ervan kon genieten. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten namelijk zo exclusief dat alleen een paar rijke liefhebbers ze in de kas hadden. Hyacint is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots.

Verzorgingstips

-Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel.
-Zet deze bloem niet op de tocht, boven de verwarming of in de volle zon.

winterbloeier in de vaas
tulp in de vaas

3- Tulp

De tulp is oer-Iranees, oer-Afghaans en oer-Kazachstaans. Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband. Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen.

Verzorgingstips

-Voeg snijbloemenvoedsel toe voor een krachtiger bloei en voor water dat langer schoon blijft.
-Zet deze bloem niet op de tocht, boven de verwarming of in de volle zon.
-Snijd de stelen schuin af voordat u ze in de vaas zet.

voorjaarsbloeier

4- Narcis

De narcis is vernoemd naar de ijdele jager uit de Griekse mythologie Narcissus. Die was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water -reden dat narcissen altijd een beetje naar beneden kijken- dat hij uiteindelijk verdronk. Tegenwoordig is het een paasbloem, symbool voor een nieuw beging. Narcissen zijn er in knalgeel en prachtige combinaties met wit, zalmroze of rood. Kenmerkend is de trompet. Er zijn sterk geurende en niet geurende.

Verzorgingstips

-Maak de stelen goed schoon, er kan namelijk nog wat zand tussen zitten.
-Laat de bolbodem aan de steel zitten, die bevordert de stevigheid en de wateropname, niet afsnijden!
-Kies voor een ruime, schone (glazen) vaas en gebruik vers kraanwater.
-Zet narcissen niet bij andere bloemen in de vaas, de bloemen produceren een slijm waar andere snijbloemen niet goed tegen kunnen.
-Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht op langs rijpend fruit.

De natuur levert natuurlijk nog veel meer winterbloeiers, van vaste planten tot bomen.