Boomfeestdag Nijmegen – Gisteren, tijdens Boomfeestdag, zijn in Nijmegen meer dan 6.000 bomen en struiken geplant. Voornamelijk op schoolpleinen van de maar liefst 32 deelnemende basisscholen in de stad, waarbij 4.000 tegels plaats hebben gemaakt voor meer groen.
Leerlingen van Helicon MBO Nijmegen namen, samen met IVN vrijwilligers, de begeleiding op zich. Een week voorafgaand aan deze dag gaf NL Bloeit! een gastles bij Helicon MBO Nijmegen om het project en de werkzaamheden toe te lichten. De Helicon-leerlingen leidden de werkzaamheden tijdens de Boomfeestdag in goede banen.

Boomfeestdag Nijmegen

boomfeestdag

Groene projecten in de stad

Jitse Noordermeer, docent en initiatiefnemer bij Helicon MBO Nijmegen, licht toe: “Voor leerlingen van Tuin- en landschapsinrichting en de Hoveniersopleiding is het leuk en vooral zinvol om te helpen tijdens de Boomfeestdag. Zo kunnen ze, naast praktische vaardigheden, werken aan een aantal belangrijke competenties, zoals het aansturen van groepen en het geven van instructies. Daarnaast geven wij als school, vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, graag het goede voorbeeld en willen we met dit soort groene projecten bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. Daar zijn we met de nieuwe, brede studierichting Stad en mens ook volop mee bezig. Deze opleiding brengt professionals voort die de uitdagingen van de groeiende groene stad, zoals Nijmegen, aankunnen.”

Nijmegen Green Capital 2018

In 2016 won Nijmegen de titel Green Capital 2018. Daarom mag Nijmegen zich dit jaar de groenste stad van Europa noemen. In deze 12 maanden wil Nijmegen aan Nederland en Europa laten zien hoe samen wordt geïnvesteerd in voedsel en gezondheid, mobiliteit, een circulaire economie en een groenere leefomgeving. Bijvoorbeeld op de Boomfeestdag.
In het najaar van 2018 komen er nog eens bijna 1.000 inheemse bomen en struiken bij in de bossen van de gemeente. Zo krijgt het Green Capital-jaar een echt groene invulling waar veel Nijmegenaren nog heel veel jaren van kunnen genieten.

Meer info Boomfeestdag.

6.000 bomen voor Boomfeestdag Nijmegen

Eerste Nationale Boomfeestdag in 1957 (foto: Boomfeestdag).

Nationale Viering

Tijdens de Nationale Boomfeestdag organiseren vele honderden organisaties een Boomfeestdag voor kinderen. De Nationale Viering, waarop het startsein van het Boomplantseizoen wordt gegeven, vindt plaats in november. Soms komt het voor partijen echter beter uit om een Boomfeestdag op een ander moment te organiseren. Dat is natuurlijk ook goed! Bomen planten kan in het Nederlandse klimaat het beste gebeuren tussen ongeveer november en ongeveer maart. Daarom hanteert Stichting Nationale Boomfeestdag het Boomfeestdag Plantseizoen.

Plantseizoen

Het Boomfeestdag plantseizoen loopt van de feestelijke aftrap tijdens de Nationale Boomfeestdag op de derde woensdag van november tot en met de afsluiting op de derde woensdag van maart. Zo kan elke Boomfeestdag organisator in overleg met de deelnemende basisscholen, BSO’s, verenigingen, etc. zelf kiezen welke dag het beste uitkomt om een Boomfeestdag te vieren.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Boom van het Jaar 2021 verkiezing is gestart