Boom van het Jaar 2021 – De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2021 is gestart. Uit 125 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar voor de vierde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening.

Boom van het Jaar 2021

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Een film van de Moeierboom te Etten-Leur. Makers van de video: Stephan Beute en Menno Schoone.

Bijzonder verhaal, bijzondere waarde

De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de Moeierboom in Etten-Leur de nationale titel.

boom van het jaar

Moeierboom, Etten-Leur


boom van het jaar 2021

Verkiezing

Van 1 september tot en met 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

vlnr: menora boom – de koningsboom – kinderboom die baby’s brengt

Genomineerde bomen Boom van het Jaar 2021

Hieronder een kort overzicht van de genomineerde bomen per provincie.

1. Drenthe: De Menora-boom (Meppel)
2. Flevoland: De Koningsboom (Zeewolde)
3. Friesland: De kinderboom die baby’s brengt (Jubbega)
4. Gelderland: Een koninklijke boom (Nederhemert-Zuid)
5. Groningen: Een enorme overlever (Den Ham)
6. Limburg: De linde bij de oude pastorie (Maasniel)
7. Noord-Brabant: De kloosterboom van de Eikendonk (Den Dungen)
8. Noord-Holland: Een boom met een oorlogsverhaal (Velsen)
9. Overijssel: De Kroezeboom (Tubbergen)
10. Utrecht: Een boom met een familiegeschiedenis (Rhenen)
11. Zeeland: De kastelein (Oudelande)
12. Zuid-Holland: Het Graf van de Onbekende Dichter (Rotterdam)

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 6.000 bomen voor Boomfeestdag Nijmegen

SBNL

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.