Design je werkplek – Een goed ontworpen werkplek kan een enorme impact hebben op de productiviteit, creativiteit en het welzijn van werknemers. Het creëren van een inspirerende en functionele werkruimte is dan ook essentieel voor het succes van een bedrijf. In dit artikel zullen we enkele nuttige tips bespreken over hoe je jouw werkplek kunt transformeren door middel van design.

Design je werkplek

6 tips hoe design je werkplek kan transformeren

Foto: Standsome Worklifestyle, op Unsplash.

1. Ergonomisch meubilair

Een van de belangrijkste aspecten van een goed ontworpen werkplek is ergonomisch meubilair. Het is essentieel dat werknemers comfortabel kunnen werken om lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn te voorkomen. Investeer daarom in verstelbare bureaustoelen en ergonomische bureaus die aan de individuele behoeften van werknemers kunnen worden aangepast. Daarnaast kunnen sta-bureaus ook een goede optie zijn om zitten en staan af te wisselen en de bloedsomloop te verbeteren.

2. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht kan een enorm verschil maken in een werkruimte. Het is bewezen dat daglicht de productiviteit en het welzijn van werknemers bevordert. Zorg daarom voor voldoende ramen en gordijnen die het natuurlijke licht binnenlaten. Als het niet mogelijk is om veel ramen te hebben, overweeg dan het gebruik van kunstmatige verlichting die het daglicht simuleert.

3. Kleurenschema

Het kleurenschema van een werkplek kan een grote invloed hebben op de sfeer en het humeur van werknemers. Kies kleuren die passen bij de branche en het imago van het bedrijf. Over het algemeen zijn lichte kleuren zoals wit, lichtblauw en pasteltinten rustgevend en bevorderen ze concentratie, terwijl felle kleuren zoals rood en oranje energie en creativiteit stimuleren. Experimenteer met verschillende kleuren en houd rekening met de mening van werknemers bij het kiezen van een kleurenschema.

4. Ruimtelijke indeling

Een goede ruimtelijke indeling is van cruciaal belang voor een efficiënte en productieve werkplek. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor werknemers om te bewegen en te communiceren. Creëer verschillende zones voor verschillende activiteiten, zoals een stilteruimte voor geconcentreerd werk en een informele ruimte voor informele vergaderingen en brainstormsessies. Daarnaast kan het gebruik van scheidingswanden en plantenbakken helpen om de ruimte te verdelen en geluidsoverlast te verminderen.

5. Persoonlijke touch

Het toevoegen van een persoonlijke touch aan de werkplek kan de betrokkenheid en het welzijn van werknemers vergroten. Moedig werknemers aan om foto’s, planten of andere persoonlijke items op hun bureau te plaatsen. Dit kan een gevoel van eigenaarschap en comfort creëren. Daarnaast kunnen kunstwerken en inspirerende citaten aan de muren bijdragen aan een positieve werkomgeving.

6. Groene elementen

Het integreren van groene elementen in de werkplek kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook het welzijn van werknemers bevorderen. Planten zuiveren de lucht, verminderen stress en verbeteren de concentratie. Zorg daarom voor voldoende interieurbeplanting in de werkruimte. Daarnaast kunnen groene muren of verticale tuinen ook een interessante optie zijn om de natuur naar binnen te brengen. Schakel voor een groenontwerp eventueel een specialist in, zoals Donker Design.

Lees ook dit artikel als je op een kantoor werkt: Groot onderzoek effect planten op binnenklimaat.

Of dit artikel voor de thuissituatie: Gezond binnenklimaat met Hortensia in huis.

Fotocredits introfoto: Alesia Kazantceva, op Unsplash.