Een weinig geld tuin – Een tuin waarvan je het hele jaar plezier hebt, is voor velen een grote wens. Genieten van het buitenleven, tot rust komen in je eigen groene domein. Het zijn behoeften die we allemaal herkennen. Denk niet dat zo’n tuin handen vol met geld kost, het is voor iedereen haalbaar. Ook voor mensen met een verwaarloosde tuin en een klein budget.

Een weinig geld tuin

Volg deze 7 tuin opknappen low budget ideeën tips en je creëert je eigen paradijsje; alsof die is aangelegd door een dure vakman.

7 tips voor een weinig geld tuin

Foto: Pixabay op Pexels.

7 tips voor een weing geld tuin

1- Houd het groen

Een tuin is groen, met bloeiende planten en struiken. Uit ontelbare onderzoeken blijkt dat het effect van groen op onze geest groot en positief is.
Groen zorgt voor stressvermindering. Bevordert ons gevoel van kalmte en welzijn. Vermindert gevoelens van angst en depressie en is goed voor het herstel van aandacht en concentratie, omdat het de mentale vermoeidheid terugdringt, waardoor er meer energie vrijkomt om cognitieve prestaties te herstellen.
Groen verbindt ons en verbondenheid met het groen zelf leidt tot een gevoel van zingeving en voldoening. Het zorgen voor planten, zien hoe ze groeien en bloeien, brengt een besef van ontzag en respect voor het leven.

En natuur is gratis. In een uitgebalanceerde gezonde tuin krijgen struiken elk voorjaar vanzelf nieuw blad, gaan vaste planten bloeien als ze moeten bloeien en duiken sneeuwklokjes op in februari en asters in oktober.

2- Ruil en stek

Informeer bij vrienden, familie en buren of ze bereid zijn om planten of stekjes te ruilen. Op die manier kun je nieuwe planten aan je tuin toevoegen zonder extra kosten. Ruilbeurzen voor groen bestaan ook.
Kies je planten zo, dat je jaarrond wel iets bloeiends in de tuin hebt staan. Let dus op bloeiperiode, maar ook welke bodem geschikt is en hoeveel zonuren een plant nodig heeft.

3- Zaai en vermeerder

Zaai zaden in plaats van volwassen planten te kopen. Dit is goedkoper en biedt je de mogelijkheid om een breed scala aan planten te kweken. Daarnaast kun je planten ook vermeerderen door delen, scheuren, afleggen, enten en afsplitsen.

4- Hergebruik

Koop gebruikte tuinmeubels, potten, gereedschappen en andere benodigdheden. Je kunt vaak goede deals vinden op online marktplaatsen, rommelmarkten en kringloopwinkels. Tweedehands is ook nog eens duurzamer.

5- Doe-het-zelf

Voeg creatieve en vooral persoonlijke elementen toe aan je tuin. Denk aan maken van een plantenbak, een verhoogde border, een mini eetbare tuin, een verblijfplaats voor egels en vogels et cetera. Bij een tekort aan ideeën raadpleeg je het internet, daar vind je een schat aan voorbeelden.

6- Onderhoud

Ja, de tuin vergt onderhoud. Je zal regelmatig de handen uit de mouwen moeten steken. Maar ook dat valt mee. Met het nieuwe tuinieren wat momenteel opgang maakt, kijken we anders naar het bedwingen van de natuur om ons huis. Is dat allemaal wel zo nodig? Moet de tuin winterklaar gemaakt worden, moet elk onkruid weg? Nee dus,

7- Geduld en mindset

Misschien is geduld wel het belangrijkste wat je nodig hebt voor een weinig geld tuin. Neem je tijd. Zie de tuin niet als klus maar als een ontspannende bezigheid waarop een heerlijke beloning volgt.

Geduld is het halve werk en… geduld is gratis.

Fotocredits introfoto: Jill Wellington, op Pexels.