Aangename tuinkussens – Het heeft lang geduurd, maar er schijnen nu toch een reeks warme en zonnige dagen aan te komen. Veel bloeiende planten staan al een tijdje te pronken en eindelijk kunnen wij nu ook weer in de tuin zitten en genieten van het buitenleven. Een doekje over het tuinmeubilair en de tuinkussens uit hun hoezen en de kast: tuin-tijd.

Aangename tuinkussens

Voor veel tuinbezitters heeft tuinkussens opbergen en tuinkussens te voorschijn halen iets van een ritueel. Handelingen die het eind en begin van het buitenlevenseizoen markeren.
En wat hebben we dit jaar lang op de start van het nieuwe tuin-zit-seizoen moeten wachten. Maar het gaat beginnen. Na het eerste sneeuwklokje, de eerste tulp, de eerste bloesem, duiken nu ook de eerste aangename tuinkussens op om van onze buitenruimte een echte buitenkamer te maken.

buitenleven weer begonnen

Foto: Michelle Ziling Ou, op Unsplash.

Modetrends

Het is al lang niet meer zo dat de designs veilig en behoudend zijn. Naast het vertrouwde effen geel en de klassieke groene witte streep, zijn er heuse modelijnen voor tuinkussens. En net als bij interieurontwerp en mode, veranderen ook de trends op het gebied van tuinmeubilair en accessoires voortdurend.

Wat kunnen we dit jaar verwachten. Hier zijn enkele trends in de designs van tuinkussens:

1- Kleurrijke patronen

In de afgelopen jaren zijn kleurrijke patronen erg populair geworden in tuinkussens. Denk aan bloemmotieven, tropische prints, geometrische ontwerpen en etnische patronen. Deze levendige en gedurfde designs voegen een vleugje persoonlijkheid en stijl toe aan buitenruimtes.

2- Natuurlijke texturen

Tuinkussens met natuurlijke texturen, zoals linnen, jute of bamboe, zijn tegenwoordig erg in trek. Deze texturen voegen een organisch en rustiek element toe aan de buitenomgeving en creëren een ontspannen sfeer.

buitenleven in de tuin3- Retro en vintage

Retro- en vintage-ontwerpen zijn weer helemaal in de mode, ook in fleurige tuinkussens. Denk aan kleurrijke bloemmotieven uit de jaren ’60 en ’70, of gestileerde geometrische prints uit de art deco-periode. Deze nostalgische designs voegen een vleugje speelsheid en karakter toe aan de buitenruimte.

4- Minimalistisch en Scandinavisch

Minimalistische ontwerpen en de Scandinavische stijl zijn ook populair in de wereld van tuinkussens. Eenvoudige patronen, neutrale kleuren en strakke lijnen worden vaak gebruikt om een moderne en ingetogen look te creëren.

5- Mix van patronen

Een trend die steeds vaker wordt gezien, is het mixen van verschillende patronen en prints. Het combineren van strepen, ruiten, bloemen en andere patronen kan een levendige en eclectische uitstraling geven aan je buitenruimte.

Trends zijn veranderlijk en persoonlijke voorkeuren de belangrijkste factor bij het kiezen van tuinkussens. Kies designs die passen bij je smaak, stijl en de algehele sfeer van je buitenruimte.

Aangename tuinkussens voor onze buitenruimte

Foto: Ulrike Mai, op Pixabay.

Hoe houd je ze goed

Omdat wij in Nederland leven en niet rond de evenaar is het helaas niet zo dat we tuinkussen tot oktober buiten in de stoelen of banken kunnen laten liggen. Ook in het seizoen zijn er genoeg momenten dat we aandacht moeten geven aan het behoud en onderhoud van onze tuinkussens.

Hier een paar tips:

Opslag

Het is belangrijk om je tuinkussens goed op te bergen wanneer ze niet (kunnen) worden gebruikt. Bewaar ze op een droge en schone plaats, bij voorkeur binnenshuis. Als je geen ruimte hebt om ze binnen op te bergen, zorg er dan voor dat je ze opbergt in een waterdichte opbergbox of -zak.

Reiniging

Tuinkussens kunnen vuil en vlekken verzamelen door blootstelling aan weerselementen, vogelpoep, etensresten en meer. Volg de instructies op het etiket van de kussens voor de juiste reinigingsmethode. Over het algemeen kunnen de meeste tuinkussens met de hand worden gewassen met milde zeep en lauw water. Zorg ervoor dat je de kussens volledig laat drogen voordat je ze weer gebruikt of opbergt.

Bescherming

Om je tuinkussens te beschermen tegen regen en vocht, kun je overwegen om waterdichte kussenhoezen te gebruiken. Deze hoezen voorkomen dat water doordringt in de kussens en helpen schimmelvorming te voorkomen.

Vermijd direct zonlicht

Blootstelling aan langdurig direct zonlicht kan de kleuren van tuinkussens vervagen. Probeer je kussens daarom te beschermen tegen direct zonlicht wanneer ze niet in gebruik zijn. Je kunt bijvoorbeeld een parasol, luifel of tuinmeubelhoezen gebruiken om schaduw te creëren.

Regelmatig onderhoud

Controleer je tuinkussens regelmatig op eventuele schade, zoals scheuren of losse naden. Repareer ze indien nodig om verdere verslechtering te voorkomen. Pluis ook regelmatig de kussens op om ze hun vorm en volume te behouden.

Maar voor nu… de tuin in. Genieten.

Fotocredits introfoto: Congerdesign, op Pixabay.