UTRECHT – Bij Uitgeverij Jan van Arkel verschijnt deze zomer een bijzonder boek over plantenextracten. Planten helpen planten. Veel tuiniers weten wel hoe planten elkaar kunnen versterken. Combinatieteelt en polycultuur zijn daar mooie voorbeelden van.

Plantenextracten

Het boek ‘Zelf plantenextracten maken’ boort nog weer een andere manier aan: hoe planten prachtige extracten kunnen leveren die je tuin gezond maken.

Werkzame stoffen
Brandnetel en smeerwortel zijn bekende gierleveranciers en worden uitgebreid behandeld, maar ook andere planten komen aan bod. Ieder met hun eigen kwaliteiten en werkzame stoffen. Want bijvoorbeeld ook heermoes, boerenwormkruid, moerasspirea, rabarber, wijnruit, melisse, klimop en munt leveren gier, thee of extract op waarmee je de tuin kunt vitaliseren.
Zowel voor het verzorgen van bodem en plant als het voorkomen en bestrijden van veel ziekten en plagen zijn allerlei recepten beschikbaar.

In totaal komen 34 planten aan bod die het in zich dragen om de tuin te beschermen tegen ziektes en plagen, groei te stimuleren of herstel te bevorderen.

Eeuwenoude kennis
Een praktisch doe-boek, vol met recepten. Met uitleg over het verschil tussen gier, thee en extract. En veel wetenswaardigheden. Eeuwenoude kennis opnieuw verteld, nieuwe experimenten met verbazingwekkende resultaten. Vertaling en bewerking is ter hand genomen door Brigitte Venturi en Janneke Tops.

zelf plantenextracten makenZelf plantenextracten maken
34 planten voor een vitale tuin
isbn: 9789062240197
auteurs: B. Bertrand, J.-P. Collaert, E. Petiot
160 pagina’s
€ 17,50
Uitgeverij Jan van Arkel

[foto rabarber: rgb stock, Colin Brough]