Het gebeurt in de kas – Vraagt u zich als consument weleens af hoe de bloem of plant in de aangeschafte bos of pot zo mooi geworden is? Allerlei kleurtjes, bijna meegaand met de trends die we in de mode en op straat zien. Van fel tot pastel en alles ertussen.
Het gebeurt in de Kas
Vraagt u zich weleens af of deze planten en bloemen oorspronkelijk uit Nederland afkomstig zijn of van elders uit de wereld? En vraagt u zich weleens af hoe het komt dat al dat groen er altijd tiptop en vers uitziet? Het gebeurt allemaal in de kas, met uitzondering van sommig perkgoed en zomerbloemen; beide overigens ook 1-ste kwaliteit geteeld.
Kweker
Wat en hoe doet zo`n kweker dat in zijn kas eigenlijk? Hoe komt hij aan z`n jonge plantjes die hij later aflevert als snijbloem, bloeiende of groene plant?Hoe ver van te voren moet de bestelling geplaatst worden? Teelt hij altijd hetzelfde of teelt hij ook andere gewassen?
Alles is mogelijk.
Sommige kwekers telen altijd hetzelfde, omdat het product altijd mooi gevonden wordt, waardoor er altijd vraag naar is. Kleur of grootte van de bloem kan wel verschillend zijn. Kwekers gaan bijvoorbeeld kijken bij de veredelaar of leverancier om te bestellen. Sommige kwekers zijn zelf veredelaar, telen zelf en leveren ook uitgangsmateriaal aan andere kwekers. Wij zijn zo’n kweker. Wij doen dit met met Dracaena fragrans.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Agnes (15): Nieuwe contacten en nieuwe kansen
Teelt
Zo’n jong plantje, wat het ook gaat worden -snijbloem, snijgroen, bloeiend of groene plant- wordt zorgvuldig gepoot en verzorgd, zodat het uit kan groeien tot een gezonde plant. Iemand die verstand heeft van de teelt, dat kan de tuinder zelf zijn of iemand die in het bedrijf werkt, blijft nauwkeurig kijken wat de plant nodig heeft en geeft dit in de vorm van meststoffen, licht, water, warmte et cetera. Iedere teelt heeft een bepaald aantal weken of maanden nodig voordat er geoogst en verkocht kan worden. Sommige teelten worden iedere periode opnieuw opgezet en andere teelten staan een langere tijd.
Liefde en passie
De sierteelt eist dat er een uniform product aangeleverd wordt. Het is niet erg als er wat grotere of kleinere bloemen of planten zijn. Blijven deze achter in het bedrijf, dan worden ze in de vaas gezet of krijgen een andere bestemming. Net naar gelang de periode in het jaar worden de producten zo verkocht dat het een schapleven aankan. En zo verpakt dat kou tijdens transport van kwekerij naar winkel geen schade kan doen. Soms wordt het naar de veiling gebracht en daar verkocht en verdeeld onder de kopers.
Hoe dan ook, als u voor uzelf, uw geliefde of voor een verjaardag een mooie bos bloemen of een mooie plant voor buiten of binnen aanschaft, bedenk dan hoeveel zorgvuldigheid, liefde, passie en aandacht geschonken is aan deze prachtige producten.
Want het gebeurt in de kas.
Tot de volgende keer…
Dit is de 16-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.
Agnes Scheffers-Van der Linden runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.
Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.
Meer over tuindersvrouw Agnes
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Tuindersvrouw (12): Zaken doen, hoe doe je dat?
Agnes (7): tuindersvrouw, toen, nu en vooroordelen