LISSE – In 2018 vieren de Baltische staten 100 jaar onafhankelijkheid. Ter ere hiervan hebben de ambassadeurs van Estland, Letland en Litouwen maandagmiddag 13 november Flaming Baltic tulpen geplant in Keukenhof opdat zij het komende voorjaar feestelijk bloeien.

 

Keukenhof

Voor het plantmoment, dat plaatsvond naast het Willem Alexander Paviljoen, waren mrs. Kaili Terras (ambassadeur Estland), mrs. Ilze Rüse (ambassadeur Letland) en mr. Vidmantas Purlys (ambassadeur Litouwen) aanwezig. Na een uitleg over het planten van de bollen werden de Flaming Baltic tulpen geplant in het bijzijn van Keukenhofdirecteur Bart Siemerink en kweker Jan Pennings (JS Pennings De Bilt, Breezand).

 

Baltische staten

De Flaming Baltic tulp is wit met een rode vlam en symboliseert de onafhankelijkheid. Na de Russische revolutie in 1918 werd de onafhankelijkheid van de Baltische staten uitgeroepen. Echter, na de tweede wereldoorlog volgde er wederom een periode van bezetting. In augustus 1989 kwam hier definitief een einde aan na een protestactie waarbij twee miljoen mensen elkaar bij de hand namen om een 600-kilometer lange menselijke ketting door Estland, Letland en Litouwen te vormen. Deze actie zette Estland, Letland en Litouwen op weg naar vernieuwde onafhankelijkheid.

Meer informatie over Keukenhof.