Bijenlandschap – Gisteren vond tijdens de opening van de Bijenidylle in Zoeterwoude de prijs-uitreiking plaats van de Fotowedstrijd Bijenlandschap in de regio rond Alphen, Leiden en Zoetermeer. Uit maar liefst 240 inzendingen zijn drie prijswinnaars gekozen: Herman van Heuvelen, Rob Kettmann en de jonge Mus Kuijer.

Bijenlandschap

Bijenwereld

Mus maakte een mooie selfie van de wonderlijke bijenwereld en won daarmee een uitje naar Archeon met een rondleiding langs een imker. De mooiste ingezonden foto’s gaan op tournee langs de gemeenten. Leiderdorp is als eerste aan de beurt.

De prijswinnaars - bijenlandschap

“This is me, myself and bij”

Mus over haar foto: ‘Ik houd heel erg van bijen; het zijn mijn lievelingsdieren, samen met hommels. Als titel voor de foto heb ik gekozen voor “This is me, myself and bij”. Wethouder De Gans van Zoeterwoude reikte de prijzen van de fotowedstrijd Bijenlandschap uit.
De jury bestaande uit Laila Driessen (burgemeester van Leiderdorp en voorzitter Groene Cirkel Bijenlandschap), Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis), Rens de Rooij (eigenaar hoveniersbedrijf en bekend als TV-tuinman) en Merel van Klingeren (natuurfotografie.nl) beoordeelde de foto’s op compositie, belichting, creativiteit en ‘X-factor’: de mate waarin de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen. Dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij. De wedstrijd werd georganiseerd vanuit de Campagne Bijenlandschap.

Help de bij

In de regio Land van Wijk en Wouden en rond Leiden, Alphen en Zoetermeer werken imkers, boeren, overheid, inwoners, wetenschap, Naturalis en Stichting Land van Wijk en Wouden in de Groene Cirkels Bijenlandschap samen aan een netwerk van bloemrijke verbindingen en nestgelegenheid voor bestuivers. Zo’n 80% van onze voedselgewassen is afhankelijk is van bestuiving. De bij is dus onmisbaar.

Zonder bij geen aardbei

Ook het publiek kan helpen met bloemen en bijvoorbeeld bijenhotels. Op bijen site informatie over welke bloemen echte bijenlokkers zijn, en hoe te zorgen voor nestgelegenheid. Bijen zijn trouwens niet als wespen, ze zijn alleen geïnteresseerd in stuifmeel en nectar. Ze komen niet op eten af en steken alleen als je er bijvoorbeeld op gaat zitten.

Op de site staat ook een agenda vol leuke bijenactiviteiten in de regio: natuurwandelingen, workshops bijenhotels maken, bloemen- of insectenexcursies, lezingen, open dagen et cetera.