Bijzondere excursie – Een bijzondere excursie staat vrijdag 19 mei op het programma, georganiseerd door |het ontwerp instituut. De tuin van het Rijksmuseum van Cuypers en het Vondelpark van Zocher. Beide plekken zijn Nederlandse monumenten die iedereen kent en tegelijk zijn het alle twee bakens in het stedelijk weefsel van deze tijd. Miljoenen bezoekers die komen flaneren, ontspannen, kijken en genieten.

Bijzondere excursie

Tuinkunst

Het is voor elke tuin- en parkontwerper leerzaam om de structuur en opbouw van deze fenomenen van de tuinkunst te bestuderen. Tijdens de excursie doen dit twee specialisten die beschikken over alle kennis die nodig is voor een uitgebreide analyse.

Sanne Horn

Met ontwerpster en specialiste in beplanting Sanne Horn wordt op stap gegaan door de tuin van het Rijksmuseum. Zij ontwierp het beplantingsplan voor deze tuin en kreeg dit jaar de aanvullende opdracht om de beplanting in de tuin meer betekenis te geven. De verbinding tussen mens en natuur ligt tegenwoordig vooral op het vlak van klimaat, voedsel en recreatie. De meer poëtische en symbolische verbinding, zichtbaar in ontelbare kunstwerken van de collectie, is grotendeels verloren gegaan.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bollenplanttijd voor Tulp Festival 2018

Hans Homburg

Misschien wel de grootste kenner van het Vondelpark is Hans Homburg. Hij vertelt: ‘Ik wandel geregeld in het park. Beleef de natuur als geheel en van dichtbij en ben vanaf 2013 anders gaan kijken en meer gaan genieten. Ik vind het leuk om op de Koeienweide te hooien en mee te helpen het Rosarium te onderhouden.’
Hans Homburg fotografeert en tekent in het park, heeft acht wandelroutes ‘Door het Vondelpark’ beschreven en twee klassieke boekjes over het Vondelpark als digitale publicatie uitgegeven: In het Vondelpark uit 1901 en Ons Gouden Vondelpark 1914.
Vogels, planten, mensen, hij kent ze allemaal in het Vondelpark, waardoor een wandeling met hem de ogen focust op heel andere zaken dan men zelf gewend is.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Apeldoorn gaat voor lenteachtig Sprengenpark

Praktisch

U kunt zich opgeven via info@ontwerpinstituut.nl, waarna u een deelnamenota van € 65,00 ontvangt als bijdrage voor deze dag met gidsen en lunch.

Op 19 mei om 09.00 uur start in het Concertgebouw Café, met koffie.
Om 12.30 uur is het lunchen in Vondelpark3. Om 13.30 uur volgt de wandeling met Hans Homburg.
Afsluiting is om 15.30 uur, met een drankje op het terras in het park.
Om 16.00 uur is het einde van deze rijke dag.