Verstelbare bladhark – Bladharken is een eenvoudig maar noodzakelijke tuinklusje. Dit najaar presenteert GARDENA een vernieuwde bladhark waar mee je snel en precies kunt werken. De vernieuwde bladhark is onderdeel van het combisystem van GARDENA. Op één steel kun je diverse gereedschappen bevestigen. Je klikt de hark op de steel, draait ‘em vast en kunt direct aan de slag.

Verstelbare bladhark

Tanden

De ‘tanden’ van de vernieuwde bladhark zijn zeer eenvoudig verstelbaar. Met een schuif bepaal je de onderlinge afstand. Met ‘wijde’ tanden hark je sneller een groter oppervlak en ‘smalle’ tanden zijn voor het fijnere harkwerk.

groenvandaag, bladhark, gardena

Waardevol

Gooi het verzamelde blad niet direct in de GFT-container. Vul ook een extra mand met blad en zet deze op een droge plek. Gaat het flink vriezen dan kunnen de bladeren prima dienen als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting.

Ook pas geplante bloembollen stellen beschermend bladerdak op prijs. Blad dat in de borders blijft liggen, zal verteren en dit organische materiaal komt de structuur van de bodem op den duur ten goede.

Tips

– Verwijder gevallen blad van het gazon. Hierdoor voorkom je verstikking van het gras.
– Natte bladeren zorgen voor gladheid en valpartijen. Houd tuin- en looppaden daarom bladvrij.

Kijk voor meer informatie op www.gardena.nl.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Een nieuwe tuin vergt vooral veel denkwerk

bladafval

Blad in de najaarstuin.

Vergeten tuinseizoen

Het najaar is onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen uitroepen. GroenVandaag sluit zich hier graag bij aan.

Najaar is een toptijd voor planten

Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. “In het najaar is de bodem nog warm en hebben we zelden te maken met langdurige droge perioden. Aanhoudende droogte en langdurige hitte is de afgelopen jaren in het voorjaar en de zomer een steeds groter probleem geworden. Met daarbij vaak extra veel werk met water geven alsook meer bewust omgaan met water.