Valentijnsdag 2016 – De Amsterdamse bloemist Marco Scheepstra verkoopt eerlijke bloemen. In aanloop naar Valentijnsdag, komende zondag, krijgt hij steeds meer vraag naar rozen met een keurmerk. Om klanten over de streep te trekken, trok Marco zijn kleren uit. Net als twee andere stoere collega’s.

Valentijnsdag 2016

Valentijnsdag 2016

Waarom eerlijke Valentijnsboeketten?

Verreweg de meeste rozen worden tegenwoordig geïmporteerd; van de geïmporteerde rozen komt 85% uit Afrika. Kenia en Ethiopië zijn daarbinnen grootleveranciers. Tienduizenden jonge vrouwen werken daar in grote kassen, waar de bloemen worden gekweekt en geplukt. Vaak worden zij blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën en handtastelijke bazen. Ze verdienen nauwelijks genoeg om van rond te komen. Door eerlijke bloemen te kopen, kunnen we de situatie van vrouwen in de bloemenindustrie verbeteren.

Andre-ter-Beek-eerlijke-rozen

Campagne

In 2012 lanceerde Hivos de campagne Power of the Fair Trade Flower om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van vrouwen in de Afrikaanse bloemenindustrie. Honderdduizenden mensen – vooral vrouwen – werken in die sector en daarmee is het voor veel gezinnen een kans op een beter bestaan. Een mooi verhaal zou je zeggen, maar de opkomst van de sierteelt in Afrika is gepaard gegaan met vaak slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers zoals te lage lonen, geen vaste arbeidscontracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden.

John-Spaansen-eerlijke rozen

Hivos: mvo

Daarom streeft Hivos naar een situatie waarin álle bloemen eerlijk en duurzaam worden geproduceerd. In Afrikaanse landen waar de bloemen vandaan komen, werkt Hivos met lokale organisaties die trainingen geven op kwekerijen, juridische ondersteuning bieden aan vrouwen en pleiten voor betere arbeidswetgeving. Internationaal zit Hivos met kwekers, handelaren en certificeringsorganisaties aan tafel om maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bloemensector te bevorderen.

Vrouwen in Afrika

Consumenten kunnen de situatie van vrouwen in de Afrikaanse bloementeelt verbeteren door eerlijke bloemen te kopen. Eerlijke bloemen zijn gekweekt met respect voor mens en milieu en zijn te herkennen aan het keurmerk.

Geen tijd om de bloemen zelf te bezorgen? Bang dat je Valentijn niet thuis is. Weet je dat je bloemengroet tegenwoordig ook door de brievenbus kan.

Nog meer Valentijn

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

1 op de 5 valentijnsrozen anoniem verstuurd

Bloemenregen voorspeld met Valentijn