HILLEGOM – Bollen planttijd. Om voor jong en oud op een opvallende manier aandacht te schenken aan de planttijd van voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, krokussen en narcissen, organiseert de KAVB -de belangenbehartiger van de Nederlandse bloembollensector- dit najaar een actie waarmee een ‘bollenroute’ van Beer Bollie door het hele land kan ontstaan. De wedstrijd loopt tot en met 30 november.

Bollen planttijd

Beer Bollie

De opzet van de actie is eenvoudig: families, scholen en kinderdagverblijven planten samen bloembollen, en hangen daarna kleurplaten van Beer Bollie zichtbaar achter het raam. Hoe meer kleurrijke beren langs de wegen, hoe langer de bollenroute in Nederland wordt en hoe kleurrijker tuinen en terrassen zullen zijn dit voorjaar.

Met dit initiatief wordt ook aandacht gevraagd voor het belang van biodiversiteit: honingbijen en vlinders kunnen namelijk flink profiteren van alle ‘extra’ nectar die zo in het vroege voorjaar beschikbaar komt, wanneer er nog er weinig bloeit in de meeste tuinen en parken.

 

Foto’s van de ingekleurde en/of versierde kleurplaten kunnen met de hashtag #bollenroute worden gedeeld op de Facebookpagina ‘Beer Bollie’s Bollenroute’. De vijf mooiste worden beloond met een reuze knuffelbeer en een pot smakelijke bloemenhoning. Boer Tom, tulpenkweker en tv-tuinman van Eigen Huis & Tuin, beoordeelt samen met andere bollenboeren de inzendingen. Diverse scholen en tuincentra doen al mee met de actie.

De kleurplaat met meer informatie over het planten van bloembollen is gratis te downloaden via www.kavb.nl/bollieroute.

Anna (6) uit Hillegom hangt de eerste Bollie de Beer achter het raam na het planten van tulpen en hyacinten. Foto-credits: KAVB.

Het is bollen planttijd

Wil je in het voorjaar graag genieten van kleur in de tuin? Dan is het nu tijd om bloembollen te planten. De herfst is het juiste moment om bloembollen in de tuin te planten. Bloembollen planten in het najaar lijkt niet vanzelfsprekend, het is immers het einde van het tuinseizoen. Maar wil je maximaal genieten in het voorjaar, dan is het nu tijd om ze een plekje te geven. De lange periode tussen het planten en bloeien geeft bloembollen de tijd om wortels aan te maken. Hoe eerder de wortels aangemaakt zijn, hoe sterker ze worden.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloemenbubbel met krachtige zomerbollen

de zwarte tulp

Zwarte tulp

De beroemdste tulp zit in de groep ‘enkele late tulpen’ en heet Queen of Night. Deze tulp is bekend door de eeuwenlange zoektocht naar de zwarte tulp, die tot op heden nog steeds niet is gevonden. Maar Queen of Night is zo donker paars, dat het dicht bij zwart komt.

Soorten bloembollen

De vroegste bloeiers zijn sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. Naast de beroemde tulp is er nog een scala aan andere vrolijke voorjaarsbrengers die je tuin opfleuren. Denk aan narcissen, hyacinten, krokussen, blauwe druifjes en irissen. Ook de minder bekende soorten zoals sierui, sneeuwroem, oude wijfjes, kievitsbloem en buishyacint maken van je tuin een feest.

Tips

  • Zet een stokje bij de plek waar de bloembollen zijn geplant, dan weet je precies waar ze opkomen.
  • Plant bloembollen drie keer zo diep als de bol groot is. Dan zit er precies genoeg aarde boven de bloembol om goed te kunnen groeien.
  • Bloembollen hebben kou nodig om goed te kunnen groeien.
  • Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot en met december worden geplant. Zorg er wel voor dat ze in de grond zitten voordat de vorst intreedt.
  • Vermijd plekken waar regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem. Bloembollen die te lang in water staan, hebben namelijk een grotere kans op verstikking wegens zuurstofgebrek.

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk dan op www.bloembol.org.

Fotocredits: iBulb