Crocosmia zomerbol – Crocosmia is benoemd tot zomerbol van het jaar. Deze opvallende verleidster heeft het in zich om iedere tuin een warme sfeer te geven. En… deze zomerbol is winterhard en komt dus ieder jaar weer terug!
Ben je op zoek naar een echte zonaanbidster? Dan is de Crocosmia perfect. Het lijkt alsof ze de warmte en het licht direct omzet in steeds meer bloemetjes. En deze stoere bloeier kan een hoop hebben. Droge grond, weinig water en veel zon; ze kan het allemaal aan. Vanaf juni ontpoppen al de eerste bloemen. Hierna is het nog eens maanden genieten. Tot ver in oktober staat de bloemenborder in vuur en vlam.

Crocosmia zomerbol

crocosmia zomerbol

Zomerbol van 2019

De naam Crocosmia komt van de Griekse woorden krokos, wat saffraan betekent, en osmea, wat geur betekent. Letterlijk vertaald is het dus een plant met saffraangeur. Ze staat ook bekend als Montbretia. Dat komt omdat deze naam vroeger werd gebruikt voor de hartstochtelijk gekleurde bloemen. De roots liggen in Zuid-Afrika, want hier groeit ze vrij in de natuur. Sinds 1900 is de bolbloem naar Europa gekomen om in de tuinen te schitteren.

Winterhard

Het bijzondere van deze sensuele zomerbol is dat ze winterhard is. Dek haar het eerste jaar na het planten toe ter bescherming van de weersinvloeden in de winter. Na het eerste jaar kan ze overal tegen en komt ze ieder jaar weer op. Het is een bol die geeft, zonder iets terug te verwachten. Met weinig of zelfs geen verzorging zal ze evengoed groeien en de tuin laten stralen met haar bloemen.

crocosmia zomerbol
Zomerbollen kunnen vanaf april, wanneer de kans op vorst verdwenen is, geplant worden. Blijft het lang koud, wacht dan nog even. Zomerbollen planten kan tot eind mei.
Meer weten over zomerbollen, zie ook dit artikel op GroenVandaag: Zomerbollen: planten, wachten en genieten.

Lucifer

Crocosmia is er in de warme tinten geel, oranje en rood. Het ene soort heeft grote bloemen en de ander kleine, ze zijn er met een of twee kleuren en verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Crocosmia ‘ Lucifer’ is de populairste binnen deze vurige familie. Deze warmrode schone geeft een overweldigende kleurexplosie wanneer je haar in een grote groep plant.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloemenbubbel met krachtige zomerbollen

Leuk om te weten

– Wist je dat er na de bloei bessen groeien waar eerder de bloemen zaten? Dat betekent dubbel genieten.
– Je kunt de plant in het najaar tot de grond afknippen, maar het hoeft niet. Wat je ook doet, in het voorjaar beginnen de nieuwe scheuten weer vrolijk uit de knol te groeien.
– Crocosmia zomerbol is een geweldige plukbloem. Knip eens een paar stelen uit de felle bloemenzee en zet ze in een vaas.
– De Crocosmia’s die laag en compact groeien, doen het goed in potten of plantenbakken.

Op bloembol.org vind je meer informatie over bloembollen.

Bron en foto’s: iBulb